Peter Jihde om pandemin: ”Jag saknar fysisk närhet”

Tv-profilen om covid-19 och diabetes

Peter Jihde har diabetes sedan drygt nio år tillbaka.

Förutom att han jobbar hemifrån lever han nästan som vanligt under pandemin.

– Mitt liv är samma liv som tidigare fast med en otrolig respekt för avstånd och en saknad av fysisk närhet, säger han.

Programledaren Peter Jihde, 49, har tillsammans med stiftelsen Beat diabetes gjort dokumentären ”Leva utan att dö - pandemin med diabetes” för Viaplay. I den träffar han personer med diabetes runt om i Norden för att se hur covid-19 påverkat dem. För Peter Jihde som själv är diabetiker har resan varit viktig att göra, säger han.

– Det var två veckor där jag var väldigt medveten, väldigt närvarande och väldigt berörd eftersom jag också lever med den här sjukdomen. Nu har vi diabetes men jag tycker att man kan associera den här känslan av rädsla och ensamhet hos alla människor.

2012 fick Peter Jihde diagnos diabetes typ 1.
2012 fick Peter Jihde diagnos diabetes typ 1.

I dokumentären träffade Jihde änkan Katarina vars man Peter dött till följd av viruset under våren. Tillsammans la de blommor vid hans grav.

– Det kändes väldigt påtagligt att här ligger en som har samma namn som jag och som har dött av covid-19. Han hade diabetes typ 2, och jag har diabetes typ 1. Sådana tankar hade jag, säger han.

Peter Jihde och Katarina vid graven.
Peter Jihde och Katarina vid graven.

Saknar fysisk närhet

Sedan pandemin drog in har Peter Jihde jobbat hemifrån. ”Diabetesgalan” i Globen som han annars håller i ställdes in av förklarliga skäl.

– Mitt liv är samma liv som tidigare fast med en otrolig respekt för avstånd och en saknad av fysisk närhet. Det är ju personer i ens familj man kan krama och vara nära. Det är tråkigt att inte kunna krama andra, men jag respekterar det.

Ordet ”distans” tycker han överlag är ett jobbigt ord.

– Om du har en relation på distans är den jobbig för du längtar efter någon. Nu har vi relationer på distans. När jag träffar mina kompisar och ska spela padeltennis står vi flera meter ifrån varandra och hälsar med våra rackets när vi säger hej.

– Avståndet tycker jag är utmattande och jobbigt... men viktigt!

Programledaren Peter Jihde.
Programledaren Peter Jihde.

Hur orolig är du?

– Jag känner fortfarande ingen oro. Däremot har min medvetenhet ökat. Jag är ännu mer noggrann med hur jag beter mig i samhället, säger han.

Än så länge har han klarat sig från att bli sjuk.

– Det jag har lärt mig under de här veckorna är att mänskligheten lär sig mer och mer om viruset varje dag. Chansen att kunna besegra det, om jag får covid-19, blir större och större ju mer tiden går. Både för mig som person, oss som land och för oss som människor.

Känner du dig hoppfull?

– Om alla människor klarar av att hålla sig ifrån varandra har vi en god chans att besegra och hantera det här viruset. Men vi måste lyssna och vänta med kramarna.

– Vi får kramas desto hårdare om eller när det är över.

”Leva utan att dö - pandemin med diabetes” sänds på världsdiabetesdagen den 14 november kl 20.00 på Viaplay, Viafree och TV3.

Publisert:

LÄS VIDARE