Artisten Yasin i stort gängåtal

Därför är Yasin nominerad – ”knepig situation”

Av: 

TT

NÖJE

Det är ett ovanligt år för P3 Guld: Dels blir det avskalat och publikfritt till följd av pandemin, dels sitter en av galans stora stjärnor frihetsberövad.

Den 29 december kom beskedet P3 Guld-galan flyttas fram på grund av de nya coronarestriktionerna. Några få dagar senare blev en av fjolårets största svenska hiphop-artister, Yasin, frihetsberövad misstänkt för stämpling till grovt brott.

Trots brottsmisstankarna är Yasin fortsatt nominerad i kategorierna årets artist och årets hiphop/r'n'b. Anna-Karin Larsson, områdeschef för musiken på Sveriges Radio, säger att de skiljer på verk och person.

– Vi tittar på hans musik, inte på var han befinner sig i livet just nu, även om vi förstår att det här är en fråga som engagerar många och som kan göra folk väldigt upprörda. Men P3 Guld är en gala där vi tittar tillbaka på musikåret som har varit och där var Yasin en av de mest profilerade musikfigurerna. Det är det som styr våra nomineringar, säger hon.

"Diskuterat länge"

Enligt Anna-Karin Larsson har de diskuterat fallet länge internt, och hon kallar det för "en knepig situation".

– Det kan låta som att vi är okänsliga och som att vi tycker att det här är okomplicerat, det gör vi inte och därför har vi diskuterat frågan länge, men ändå valt att ha kvar nomineringarna, säger hon.

Det finns inga regler från Sveriges Radios håll kring när en artist kan förlora sin P3 Guld-nominering, det avgörs från fall till fall. Samtidigt har Yasins musik spelats mindre i P3 sedan han blev frihetsberövad – eftersom det "väckte starka känslor hos publiken".

TT: Så ni har markerat lite mot det som har hänt, men väljer ändå att ha kvar honom som nominerad?

– Ja, så kan du se det. Vi gör en bedömning av läget och det är inte bara i det här fallet. Vi skruvar våra spellistor utifrån omvärldsbevakningen, men det viktigaste är ändå att ha en väldigt hög konstnärlig frihet, säger Anna-Karin Larsson, och fortsätter:

– Man får hålla huvudet kallt och fundera på vad det får för konsekvenser om vi plockar bort en låt – hur ska man sedan tänka nästa gång? Har någon i bandet gjort någonting? Om man har suttit i fängelse, hur länge ska man då vara i karantän? När vi vrider och vänder på det landar vi i att det är viktigt att behålla en hög konstnärlig frihet.

Zara Larsson spelar i hiss

P3 Guld-galan spelas in i olika hotellrum och leds av Emma Molin och Oscar Zia. Artisterna som uppträder sprids ut i olika lokaler på hotellet, berättar P3 Gulds projektledare Liv Ungermark.

– Zara Larsson kommer att spela i en hiss, Hov1 kommer att spela i en svit och Nea spelar i lobbyn, Daniela Rathana och Oscar Linnros kommer att spela vid poolen, Det är verkligen helt unika miljöer, det känns jätteroligt, säger hon.

ANNONS

Lyko ger dig allt inom skönhet – just nu till superpriser! Winter Sale.

Extern länk från Lyko SE

Handla nu

Publisert:

LÄS VIDARE

Svensk gangsterrap – en våldsam succé

ÄMNEN I ARTIKELN

Artisten Yasin i stort gängåtal

Yasin Abdullahi Mahamoud

P3 Guld