PRESENTERAS AV

Björkman kuppvärvad som ”programledare” i radio

SVT-chefen: ”Jag tycker inte att det är lämpligt”

1 av 2
NÖJE

Radiokanalen Svensk Pop har värvat SVT-profilen Christer Björkman som programledare, mitt under Melodifestivalen.

SVT godkände saken – nu ångrar de sig.

– Jag tycker inte att det är lämpligt nu när jag känner till omfattningen av hans medverkan, säger SVT:s nöjeschef Ebba Adielsson till Nöjesbladet.

Mitt under brinnande Melodifestivalyra lanseras Christer Björkman som programledare – i kommersiella radiostationen Svensk Pop.

Under en timma varje dag ska SVT-profilen spela låtar i kanalen, enligt ett pressmeddelande som skickades ut under förmiddagen.

”Mr. Melodifestivalen – Christer Björkman – mannen som i många år varit den som styrt bakom Melodifestivalens kulisser, väljer nu att för första gången någonsin prova sina vingar som radioprogramledare”, skriver Svensk Pop.

– Jag kommer spela musik som jag har valt och som jag har en speciell relation till”, säger Christer själv i utskicket.

Kanalen: ”SVT har bråkat”

När Nöjesbladet först kontaktar SVT på eftermiddagen menar kanalens tf nöjeschef Ebba Adielsson att allt är korrekt skött, sånär som på kanalens formulering.

– Christer Björkman blev tillfrågad att välja ut sina favoritlåtar i radioprogrammet Svensk pop. Det är inget som går stick i stäv med SVTs  regler vad gäller våra medarbetares medverkan i andra mediala sammanhang. Svensk Pops formulering att kalla Christer Björkman programledare är olyckligt, säger hon till Nöjesbladet.

Efter Nöjesbladets frågor har SVT kontaktat radiokanalen med anmärkning på formuleringen.

”SVT har efter vårt pressmeddelande bråkat lite gällande just titeln ’programledare’, då det tydligen är en term som inte är accepterad. Så visst, vi kan kalla honom ’gästredaktör’ för deras skull. Det är i mitt tycke exakt samma sak”, skriver Svensk Pops programchef Erik Wedberg i ett sms till Nöjesbladet.

SVT-chefen: ”Inte lämpligt”

Han sticker inte under stol med att det är exponeringen i Melodifestivalen som är anledningen till värvningen och att det känns ”fantastiskt”.

Christers samlade medverkan har redan spelats in. Men att det skulle pytsas ut under en hel månad var inget kanalen visste om, något Christer Björkman missat att kommunicera och nu bett kanalen om ursäkt för.

Hade han gjort det hade Ebba Adielssons beslut blivit ett annat.

– Christer Björkman har inte brutit mot SVT:s policy, men som svar på din fråga: jag tycker inte att detta är lämpligt nu när jag känner till omfattningen av hans medverkan.

Kommer ni vidta åtgärder?

– Nej, det kommer vi inte.

ARTIKELN HANDLAR OM