Statisternas ilska mot Guldbaggegalan

Känner sig förminskade efter smörgåsskämt: ”Som andra klassens medborgare”

1 av 7
NÖJE

2013 var det bullar.

I måndagens Guldbaggegala: mackor.

– Det var som att vi är en hop idioter, en andra klassens medborgare, säger Statistföreningens ordförande Rosmari Löfdahl.

Petra Mede delade ut årets ”Guldmacka” till årets statist under en sketch vid Guldbaggegalan.

Prisets mottagare började sedan genast glufsa i sig priset.

– Vänta lite, du kan väl äta den när du kommer hem, du fick ju en macka precis när du kom, sa Petra Mede till en skrattande publik.

Men skrattet fastnade i halsen för många statister, däribland Statistföreningens ordförande Rosmari Löfdahl.

– Det var lite så att man kände att vi som statister inte är så värdefulla. Det var som att vi är en hop idioter allihop, en andra klassens medborgare. Jag kände mig förlöjligad: ”men gud, hon gör oss till åtlöje”, säger hon.

Tog kontakt med Mede

Efter sändningen tog Rosemari kontakt med Petra Mede.

– Jag tackade henne för att hon nämnt oss i talet, men att jag gärna sett något annat än en vits om att få betalning i mackor. Ibland får vi inte ens möjlighet att byta om vid produktioner, oftast får vi ta med oss egna kläder, säger hon.

Hon reagerade mest på biten där pristagaren kastade sig över smörgåsen.

– En del tycker att vi ska vara jädrigt nöjda att vi ens får frågan att vara med. Men om inte vi nämns så fanns inte filmen, som hon även sa i talet, säger Rosmari Löfdahl.

”Ett salt skämt”

Petra Medes agent hänvisar till SVT:s exekutiva producent Anders G Carlsson som beklagar om skämtet slagit fel.

– Men jag är inte helt förvånad, vi parade om detta innan, när vi nagelfor varenda stavelse i manuset. Det har tidigare hänt saker tidigare i Guldbaggegalan som gör att vi är på vår vakt, men det blir oengagerade om skämten är för ”safe”, säger han.

Han understryker statisternas vikt för filmskapandet, men vidhåller skämtet.

– Det är ett ganska salt skämt som jag tycker att vi kunde släppa igenom. Om det kan stå som exempel för att de får för dåligt betalt kanske det har gjort nytta.

2013 skämtade Babben om en bulle, vilket också fick Statistföreningen att rasa. Kunde man kanske rikta udden mer mot branschen?

– Ja, jag hör hur det låter och förstår men jag tycker inte att detta är ett jätteproblem. Det finns grader av utsatthet i världen. Jag beklagar ändå att någon tar illa vid sig. Vi tyckte att vi skojade lite.