Nynazist i Johnny Cash-tröja – nu tar familjen avstånd

avMathilde Albinsson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: JOHN RUSSELL / AP
Countrylegendaren Johnny Cash (1932–2003).

En nynazist demonstrerade i en Johnny Cash-tröja i Charlottesville – och fastnade i Fox News nyhetssändning.

Nu rasar familjen – som i ett öppet brev på Facebook vill rentvå Johnny Cashs namn.

”Vår pappa berättade för var och en av oss om och om igen under våra liv: Barn, ni kan välja att älska eller att hata. Jag väljer att älska”, skriver dottern Rosanne i brevet.

I helgen ägde en våldsam högerextrem manifestation rum i Charlottesville i Virginia, USA.

En av nynazisterna syntes demonstrera iklädd en Johnny Cash-tröja på Fox News, något som har fått familjemedlemmarna till den avlidne musikikonen att se rött.

I natt publicerade Johnny Cashs dotter Rosanne ett öppet brev på Facebook. Brevet är signerat av Cashs samtliga fem barn – Rosanne, Cathy, Tara, Cindy och John Carter – och tar tydligt avstånd från manifestationens syfte.

”Ett meddelande från Johnny Cashs barn: Vi uppmärksammade en video med en ung, självutnämnd nynazist i Charlottesville som spydde ur sig hat. Han bar en t-shirt med Johnny Cashs namn på, vår pappa. Vi mådde illa av kopplingen”, börjar brevet.

”Han var de fattigas röst”

”Johnny Cash var en man vars hjärta slog till rytmen av kärlek och social rättvisa. Han mottog humanitära utmärkelser från bland andra den judiska nationella fonden B’nai Brith och FN. Han kämpade för den nordamerikanska ursprungsbefolkningen rättigheter, protesterade mot kriget i Vietnam, var de fattigas och kämpandes röst och en förespråkare för fångars rättigheter”, skriver Rosanne vidare.

Budskapet i texten är tydlig: Enligt barnen var Johnny Cash en pacifist och vore han i livet skulle han bli upprörd över att se någon bära hans namn i ett rasistiskt sammanhang.

”Väljer kärlek”

”Vår pappa berättade för var och en av oss om och om igen under våra liv; Barn, ni kan välja att älska eller att hata. Jag väljer att älska”, skriver Rosanne i brevet och avslutar med:

”Till alla de som utövar makt över andra människor, som tror på ras eller religiös hierarki: Vi är inte du. Vår far, som person, ikon eller symbol, är inte du. Vi ber om att namnet Cash hålls långt bort från destruktiv och hatisk ideologi. Vi väljer kärlek.”

Johnny Cash gick bort 2003.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM