Coronapandemin

Jill Johnson, Benjamin Ingrosso och Mendez får krisstöd av staten

Lättare för kändisarna att få corona-stipendier – Myndighetschefen: ”Kan förstå om människor blir frustrerade”

Av: 

Torbjörn Ek

NÖJE

Jill Johnson, Dregen, Benjamin Ingrosso och Sabina Ddumba finns bland de artister som beviljats krisstöd från staten på grund av coronapandemin.

Kändisarna kan ha haft lättare att beviljas stöd än andra konstnärer – för att de har rutiner för kontrakt och anställda som sköter pappersarbetet.

– Det är lite sorgligt för i det här fallet har det också varit utslagsgivande, säger myndighetschefen Anna Söderbäck.

Veteranerna Marika Lagercrantz, 65, och Pugh Rogefeldt, 73 har båda beviljats så kallade krisstipendier på 50 000 kronor vardera.

Lika mycket har Melodifestival-artisterna Frida Öhrn, 41, Benjamin Ingrosso, 22, Oscar Zia, 23, och Victor Crone, 28, fått för inställda spelningar och så också SVT-profilen och artisten Jill Johnson, 47, och rockstjärnan Dregen, 47.

Konstnärsnämnden har haft i uppdrag att fördela 70 miljoner av den halva miljard som regeringen avsatt till krisstöd för kulturverksamhet. Villkoret för krisstipendierna har varit att täcka upp inkomstbortfall för exempelvis spelningar och föreställningar som ställts in på grund av coronapandemin.

Benjamin Ingrosso får stipendium från Konstnärsnämnden.

”Alla skulle behandlas lika”

– Vi fick ett särskilt uppdrag där regeringen meddelade att vi i det här krisstödet inte skulle göra skillnad på konstnärskap eller kommersiellt artisteri. Alla skulle behandlas lika eftersom alla drabbas av inkomstbortfall, säger Anna Söderbäck, direktör och myndighetschef för Konstnärsnämnden.

Artisterna och skådespelarna har själva fått ansöka om krisstipendier för att täcka upp inkomstbortfall under en period från mitten av mars till slutet av augusti. Konstnärsnämnden har beviljat stipendier på mellan 15 000 och 50 000 kronor.

– Över 50 procent har aldrig sökt hos oss tidigare. De större kändisnamnen söker aldrig stöd från oss annars och skulle kanske heller inte få det, eftersom vi normalt ger stöd till konstnärlig fördjupning, säger Anna Söderbäck.

Inte tagit hänsyn till andra tillgångar

Enligt senaste årsredovisningen hade Sabina Ddumbas, 26, aktiebolag tillgångar på 2,4 miljoner kronor 2019. Benjamin Ingrossos bolag hade närmare fyra miljoner i sitt bolag samma år och i den senaste årsredovisningen från Jill Johnsons bolag hade hon 2018 tillgångar på över 10 miljoner kronor.

Har ni tagit hänsyn till tidigare inkomster eller andra tillgångar när ni beviljat krisstipendierna?

– Nej, det har vi inte. Uppdraget vi fått är att täcka eller kompensera för bevisade intäktsbortfall på grund av coronapandemin, det är vad regeringen tagit beslut om, säger Konstnärsnämndens Anna Söderbäck.

Sabina Ddumba får också ta del av statens krisstöd.

Kändisarna haft lättare

Hon påpekar att de kommersiellt etablerade artisterna haft lättare att bevisa inställda spelningar med hjälp av kontrakt och avtal.

– Det märks att ju mer kommersiell du är desto bättre avtal har du. Det är inte så konstigt för de har ju ofta någon som kan hjälpa dem med sånt. Det är lite sorgligt för i det här fallet har det också varit utslagsgivande.

Har det känts som ett problem att kommersiella artister, som dessutom kanske har pengar i egna bolag, också fått det här krisstödet?

– Jag kan säga så här att det är väldigt ovant för mina handläggare att ge den här typen av kommersiella aktörer stöd. Men det har varit vårt uppdrag och utifrån uppdraget har vi gjort det så rättssäkert och rättvist vi kunnat. Men jag kan förstå om människor blir frustrerade.

Therese Hädinggård på Benjamin Ingrossos skivbolag Ten Music säger att de fått tips från bokningsbolag att söka krisstipendierna.

– Det är inte Benjamin själv som har sökt, det har vi gjort åt honom. Vi fick tips från flera av våra bokningsbolag att våra artister kunde söka kriststöd för uteblivna intäkter och att man kunde få tillbaka en liten slant på hela den summan som man går miste om för inställda sommarturnéer. Vi har också uppmanat våra andra kreatörer som musiker och tekniker att söka.

Aftonbladet har sökt Jill Johnson för en kommentar.

PODD Därför har coronastödet till kändisarna kritiserats

Under våren så har man som kulturarbetare kunnat ansöka om stöd hos staten för bland annat förlorad inkomst. Aftonbladet Nöje har nu granskat vilka som får ta del av det statliga stödet. Flera svenska kändisar har fått ta emot pengar vilket har kritiserats hårt i både sociala medier och vanlig media. Vad innebär stödet från staten och varför får vissa artister och skådespelare som redan har miljonbelopp i sina företag stödet?

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

ANNONS

20% Rabatt på solskydd & solkräm för alla hudtyper och behov! - Lloyds Apotek

Extern länk från LloydsApotek

Beställ här

Publisert:

LÄS VIDARE

Hela listan: 33 kändisar som får krisstöd från staten

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Benjamin Ingrosso

Jill Johnson

Marika Lagercrantz

Pugh Rogefeldt

Victor Crone

Oscar Zia