Larvigt och fegt att diska Thorsten Flinck

avMarkus Larsson

Publicerad:

Vilket dravel.

Klart Thorsten Flink inte skulle ha diskats.

Regelverken och värdegrunderna verkar mest vara en bedömningsfråga hos SVT.

Som när nu Thorsten Flinck diskas eftersom han befinner sig mitt i en rättsprocess. Han är alltså inte dömd ännu för att, bland annat, ha tappat humöret i trafiken och en buckla i plåten.

Huruvida en artist får medverka i tävlingen eller inte måste naturligtvis bedömas från fall till fall. Annars blir gränsdragningarna för svåra.

Men hur rimligt är att det att just Thorsten stoppas? Inte rimligt alls. Det beslutet hade inte gått vidare till final i Linköping. Det hade inte ens fått en andra chans i Eskilstuna. Till och med Sonja Aldéns ballad var bättre.

Det är obegripligt att SVT inte ens kände till att Flinck har åtalats ifjol. Redaktionen bakom Melodifestivalen kollar över huvud taget inte upp artisternas bakgrunder och eventuella straffregister. Det får andra journalister göra i stället, som exempelvis Aftonbladet.

Om det nu är så viktigt att allt som syns och hörs i tävlingen inte strider mot programmets och kanalens regler och värdegrunder vore den rutinen enkel och att införa.

Foto: ROBIN LORENTZ-ALLARD
Thorsten Flinck diskas från Melodifestivalen.

SVT och public service befinner sig i ett ständigt och allt mer aggressivt kulregn. Skotten kommer framför allt från den politiska högern. Det har gjort att institutionen badar i en stor gummipool av ängslighet. Syftet med årets upplaga av tävlingen verkar vara att undvika kritik och kontroverser till varje pris. Och det är det priset som Flinck får betala. Var det publiciteten runt OVÖ:s straffregister som blev droppen?

Det är fegt och fel.

Först värvar SVT honom för att de vet att han kan vara en säregen och kontroversiell figur som skapar uppmärksamhet och rubriker. Sedan diskar de honom av rädsla för att han kanske kan orsaka just det nästa helg i Göteborg.

Jag är övertygad om att Thorsten Flinck och bidraget ”Miraklernas tid” hade passerat tämligen lugnt och obemärkt förbi. I stället har SVT själva konstruerat en onödig kontrovers och snackis.

Nyheten om att Jan Johansen i stället ska framföra en låt som specialskrevs åt Flinck får till och med plats i Ekots sändningar på radion, fånigt nog.

Alla inblandade får duscha lite kallt de närmaste dagarna.

Omdömet förtjänar just nu noll poäng.

Publicerad: