Lasse Kronér om sin dödsångest: ”Herregud vilka nätter”

Programledaren sjuk i corona

Lasse Kronér har drabbats av covid-19.

Nu berättar ”Doobidoo”-programledaren om den tuffa kampen och dödsångesten.

– Det var så jävla illa ett tag.

Folkkäre programledaren Lasse Kronér, 57, har drabbats av coronaviruset. I ett långt inlägg på Facebook skriver han om den tuffa kampen mot covid-19 som har pågått i 52 dagar. 

”Det här har varit tufft, riktigt tufft. Men när dag 52 nu äntligen vaknar så kan jag för första gången säga att det är lite lättare att dra ned luften i lungorna, om än inte hela vägen än, men det verkar som dom återigen förstår vad dom skall göra och vad dom är till för. Herregud vilka dagar men framförallt nätter detta varit. Nätter när man inte ville somna för man var på riktigt rädd att man inte skulle möta morgondagen. Så här dålig har jag faktiskt aldrig mått tidigare i mitt liv”.

När Aftonbladet når Lasse Kronér sitter han på en parkbänk i solen i Göteborg. 

– Det är första gången jag är utanför dörren på 52 dagar och jag är vit som ett troll. Jag känner mig som 87 år, jag som ändå var i ganska bra form innan det här.

Lasse Kronér hymlar inte med att sjukdomstiden har varit fruktansvärd, men poängterar också hur tacksam han är för att han tränat så hårt. På två år har han nämligen tappat 48 kilo. 

– Jag är jävligt tacksam för att jag har tränat så mycket som jag har gjort, det känns nästan som om jag har förberett mig för det här under två års tid. För det var så jävla illa ett tag. Utan träningen vete fan om det inte hade gått åt helvete. När man blir rädd för att gå och lägga sig… Jag har stått upp och sovit lutad mot en vägg, då är det tufft. Det var flera nätter som jag vaknade och inte fick luft.

Kan ha smittat Körberg

Var du rädd för att dö?

– Är man rädd för att somna är man nog rädd för att dö…

Hur började allt?

– Vi spelade in ”Doobidoo” och hade gjort fyra program. Tommy Körberg var med där och jag hann nog med att smitta honom tyvärr. Ingen annan blev smittad i produktionen men vi känner varandra väldigt väl och blev sedan sittandes, så det var nog därför. Då kände jag mig inte det minsta dålig, det var kvällen innan det bröt ut för mig. Jag har pratat mycket med Tommy och framför allt hållit koll på att han har mått bra. Men han är stark som en björn.

– Dagen efter vi hade träffats kom symtomen ganska snabbt för mig. Jag fick jättehög feber, högre än jag någonsin haft i hela mitt liv. Sedan fick jag en djävulsk hosta och allt höll på i cirka fjorton dagar. Sedan trodde jag att jag var på bättringsvägen, men då kom det här med lungorna och bröstet. Jag har fortfarande svårt med andningen när jag sitter här och pratar med er.

Tvingades söka akut vård

Under sjukdomstiden har Lasse Kronér haft regelbunden kontakt med 1177 Vårdguiden. Men vid några tillfällen blev han så pass dålig att han var tvungen att åka in till akuten.

– Den första natten satt jag kvar med sköterskan som höll mig i handen hela natten och pratade så lugnande. Det var jävligt läbbigt och fruktansvärt äckligt, det är ett extremt jobbigt virus. Men de sa att jag skulle vara lycklig så länge jag inte behövde bli inlagd. Men likt förbannat kunde jag ju inte andas. När man kunde åka hem från akuten kändes det såklart skönt men samtidigt kände jag mig förbannad. Jag ville ju bara få något så jag kunde bli av med skiten. 

Ska börja jobba igen

Lasse Kronér berättar att han har några vänner och bekanta som har förlorat kampen mot covid-19, som Adam Alsing och IFK Göteborgs Gunnar Larsson

– Det känns skitjobbigt och samtidigt också för jävligt när man vet att man själv har haft samma sak i lungorna. Jag kände Gunnar jätteväl och Adam har jag känt sedan han bodde i Karlstad på 80-talet. Jag beklagar verkligen.

Lasse Kronér kan inte nog poängtera hur tacksam han är över vården han har fått.

– Vi fyller Götaplatsen och Sergels torg när någon har skjutit en puck eller sparkat en boll åt rätt håll. Det är nu vi borde göra det och bocka och buga och tacka de människor som gör ett osannolikt jobb med risk för sina egna liv. Det är så osjälviskt och fint.

Även om Lasse Kronér är långt ifrån på topp smittar han inte längre och på måndag väntar nya inspelningar av ”Doobidoo”.

– Det blir ett tight tempo och vi ska göra sex program på åtta dagar. Det tar kraft och man blir trött av det, så vi får se hur det blir och hur man orkar.

Lasse Kronér.
Lasse Kronér.

PODD Maktspelet som kan rita om den geopolitiska kartan
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE