Så har TV4 corona-säkrat ”Robinson” i Haparanda

Aftonbladet på plats – Anders Öfvergårds oro: ”Jag kommer säkert krama någon”

HAPARANDA. Visir, dagliga febertester och ett helt hotellkomplex bara för tv-teamet.

Så har TV4 corona-säkrat ”Robinson”-inspelningen i Haparanda.

– Vi måste få det här att funka. Det skulle vara en mardröm för alla om det inte gör det, säger TV4:s exekutiva producent Gustav Carlsson.

Produktionspersonalen, som bland annat består av totalt ett 50-tal snickare och målare varav omkring 30 ur lokalbefolkningen, ett 10-tal tv-fotografer och lika många ljudtekniker och inslagsproducenter, måste febertestas varje morgon.

”Extra hårda säkerhetsregler”

Deltagarna, som först satts i självkarantän i sina hem och nu sitter ytterligare 48 timmar i karantän på olika platser runt omkring Haparanda innan inspelningarna drar igång på torsdag, har testas såväl för covid-19 som antikroppar.

– Vi måste få det här att funka. Det skulle vara en mardröm för alla om det inte gör det. Men det har gjort det hittills på alla tv-inspelningar och det ska göra det här också, säger ”Robinsons” exekutiva producent Gustav Carlsson.

– Vi har tillsammans med läkare satt upp extra hårda regler för att säkra deltagarna, produktionspersonalen och de som bor här uppe lokalt, säger han.

Anders Öfvergård på stranden på Seskarö i Haparanda skärgård där ”Robinson” spelas in.
Anders Öfvergård på stranden på Seskarö i Haparanda skärgård där ”Robinson” spelas in.

153 rum. Hela hotellet bara för TV4:s ”Robinson”-produktion.

Så ska kanalen garantera corona-säkerheten, för sig själva, för deltagarna och för alla Haparandabor.

– Fördelen med att vara här är att det är så pass stort att skulle nån bli sjuk så kan vi hålla dem på ett ställe, i egna rum, där läkarna har koll på dem hela tiden, säger programledaren Anders Öfvergård, 52, och visar med handen över det stora hotellkomplexet med poolområde, spa och egen strand några kilometer från Haparandas centrum.

Inspelningsteamet ska hålla sig vid hotellkomplexet och får bara undantagsvis röra sig fritt i Haparanda. Den som kört en bil ska sprita ratt och växelspak.

– Helst ska man ha köpt med sig sitt snus från Stockholm, men om man måste köpa snus så får man samla in beställningar så att en åker in och handlar och inte tio, säger Gustav Carlsson.

153 rum bara för ”Robinson”-teamet. Hela hotellkomplexet är abonnerat för TV4:s personal.
153 rum bara för ”Robinson”-teamet. Hela hotellkomplexet är abonnerat för TV4:s personal.

Visir när man träffar deltagarna

De i tv-teamet som träffar deltagarna måste använda visir och annan skyddsutrustning när de kommer nära. Totalt sitter just nu omkring 20 deltagare isolerade i Haparandas omnejd i väntan på att inspelningarna ska dra igång.

– De kommer ju leva inpå varandra mer, därför blir de en isolerad enhet som vi behandlar på ett speciellt sätt. Har man närkontakt med dem, som ljudtekniker eller vad det må vara, så har man skyddsutrustning på sig. Det är inte samma för alla, varje grupp och varje situation har en unik lösning, säger Gustav Carlsson.

Gustav Carlsson, exekutiv producent för ”Robinson” på TV4: ”Det skulle vara en mardröm för alla om det inte funkar”.
Gustav Carlsson, exekutiv producent för ”Robinson” på TV4: ”Det skulle vara en mardröm för alla om det inte funkar”.

Öfvergård: ”Väldigt olämpligt”

Med säkerhetsåtgärderna hoppas TV4 kunna lugna de Haparandabor som oroat sig för att tv-teamet skulle kunna föra corona-smitta med sig.

– Vi har full respekt för den oron som har varit här uppe, så därför är det viktigt att vi seriöst och ödmjukt kommer in här och gör det vi kan för att göra det här till en säker inspelning, säger Gustav Carlsson.

För Anders Öfvergård blir det bökigast när någon deltagare tvingas lämna tävlingen.

– Jag gillar ju fysisk närhet och gillar att ge nån som blivit utröstad en kram. Nu blir det inte så.

Kommer du kunna hålla det?

– Jag vet inte, jag kommer säkert göra fel. Alla gör vi fel så jag kommer säkert krama någon.

Blir det omtagning då?

– Nej det tror jag inte. Men det är ju väldigt olämpligt att göra, men ingen är väl felfri så jag kommer säkert göra misstaget nån gång eller två.

Aftonbladets Torbjörn Ek och Peter Wixtröm på plats på Seskarö i Haparanda skärgård där ”Robinson” spelas in sommaren 2020.
Aftonbladets Torbjörn Ek och Peter Wixtröm på plats på Seskarö i Haparanda skärgård där ”Robinson” spelas in sommaren 2020.
Publisert:

LÄS VIDARE