Tomas von Brömssen

Anki Larsson gör Hollywood-debut – strax innan hon når pensionsåldern

Av: 

Jan-Olov Andersson

NÖJE

Tv-serien ”Saltön” gjorde Anki Larsson, 64, folkkär.

Ändå har karriären även sedan dess stundtals svajat. Fast nu är hon aktuell i SVT:s humorserie ”Revansch”. Och snart dyker hon upp i sin första Hollywoodroll.

– Det är väl nu mitt ”break” har kommit – när jag ska bli folkpensionär i augusti, säger hon och skrattar.

Tv-serien ”Saltön”, efter Viveca Lärns böcker, är en av alla tiders mest älskade dramaserier i SVT. Fyra säsonger blev det, 2005, 2007, 2009 och 2017. Från-och-till-paret Thomas och Emily Blomgren, genialt spelade av Tomas von Brömssen och Anki Larsson, blev två av de mest älskade rollfigurerna.

– Det kommer fortfarande fram folk någon gång i månaden och berömmer för serien. ”Tänk när du åkte ut i skogen och bodde där”, säger de. Just det tycks vara ett starkt minne för många.

– Det var lite märkligt, Tomas och jag kände ju inte alls varandra när vi började göra tv-serien. Jag minns att vi hade gjort en scen på verandan i deras hus. Emily ska precis tala om för Thomas att hon vill skiljas. Då säger Tomas: ”Du är ju riktigt bra!”. Han visste inte vem jag var innan vi började jobba ihop.

– När vi gjorde tredje säsongen, när Thomas och Emily blev ihop igen, då utmanade vi varandra, fortsatte ofta att spela, lade till lite extra, tills regissören stoppade oss. Det var så många erfarna och duktiga skådespelare med. Som Claes Månsson och Ulla Skoog.

– När ”Saltön” blev succé sa alla: Nu kommer du få jättemycket jobb. Så blev det inte alls.

När Anki Larsson då fick sitt första genombrott, hade hon faktiskt redan varit skådespelerska i 25 år.

Hon är född och uppvuxen i Stockholm. Pappa var lärare, mamma sjuksköterska. Hon började på Vår teater som 10-åring. Gjorde teaterföreställningar i gymnasiet. Sökte och kom in på Skara skolscen när hon var 19. Gick ut scenskolan i Stockholm 1978. Sedan jobbade hon i åratal som frilansare mest med fria teatergrupper och/eller barnteater. Sådant som varken ger särskilt mycket klirr i kassan, avsättning till pensionen eller status, i det sistnämnda fallet.

– Jag har varit arbetslös ibland, skaffat tre barn, det har varit knepigt, men så ser frilanstillvaron ut.

Har fler jobb än någonsin

Skådespelarna hade tidigare ett avtal där de kunde gå i pension vid 59 års ålder. Anki Larsson hade en låg pension och drygade därför ut med att jobba som personlig assistent.

– Jag jobbade med det i sex och ett halv år, även om jag tog ledigt ibland när det dök upp skådespelarjobb. Det har varit en trygghet, att jag vetat att jag ändå har kunnat fylla på i kassan. Man står verkligen med fötterna på jorden då. Lever inte i någon kändisvärld. Jag har lärt mig mycket, på gott och ont, om hur det fungerar i funktionshindervärlden. Alla dessa ansökningar om allting. Trots att den här kvinnan varit funktionshindrad i hela sitt liv, har hon alltid tvingats försvara de här timmarna hon har.

Men nu, några månader innan hon blir folkpensionär på riktigt, har Anki Larsson fler jobb än någonsin.
Humorserien ”Revansch” har just börjat visas i SVT 1 på lördagskvällarna och i SVT Play. Anki Larsson spelar Annbritt. Alkoholist, arbetslös, på väg att vräkas från sin bostad. Hon är fortfarande bitter över hur hon förlorade SM-finalen i badminton för över 30 år sedan, på ett felaktigt domslut. Olle Sarri spelar hennes ungefär lika misslyckade vuxna son.

Patrik Eklund (seriens skapare) är så genial på att balansera mellan djupaste allvar och sorg och så kommer den där lilla komiska sluttouchen, så att det vänder på något vis.

Hur är ditt förhållande till badminton?

– Inget alls, utom att jag väl spelat på landet någon gång. Men Patrik Eklund spelar regelbundet. Jag tror tanken på serien föddes när han såg något pensionärsgäng spela dubbel.

– Patriks sätt att jobba, hans temperament, passar mig väldigt bra. Jag har en komisk begåvning, men det ska vara drama med komiska inslag. När man flaggar för att ”nu ska det bli roligt”, då är det inte roligt.

Två norrländska jämnåriga regissörer – Patrik Eklund, 40, och Jens Jonsson, 44 – har betytt mycket för Anki Larsson.
Hon har varit med i det mesta Patrik har gjort sedan Oscarsnominerade kortfilmen ”I stället för abrakadabra” (2008).
Jens Jonssons kortfilm ”Fragile” är också viktig för henne.

– Den ledde till att jag fick rollen i ”Saltön”. Men den var också lite av en filmskola för mig.

– Där lärde jag mig att hålla tillbaka alla uttryck, att man kan se rollfigurens tankar i ögonen, man behöver inte vifta med armarna. Jag kom till ”Saltön”-inspelningen med väldigt bra självförtroende.

Skildrar svensk midsommar

Förutom ”Revansch” har hon också medverkat i gästroller i tv-serier som ”Sommaren med släkten” (Kanal 5), ”Ambassadören” (kommande Viaplay-serie), ”Gåsmamman” (fjärde säsongen kommer i TV 4/C More) och ”Stopp!” för Barnkanalen. I sommar filmar hon mot Tim Roth i ”Bergman island”.
Dessutom driver hon och Teresia Pettersson teatern Ö2 på Södermalm i Stockholm. I höst är hon med i nyskrivna pjäsen ”Människor och människor” på Västmanlands teater i Västerås.
Men innan dess får vi se henne i sin första Hollywoodroll!
Onsdag 10 juli har en av sommarens storfilmer premiär. ”Midsommar” är andra filmen av Ari Aster, som gjorde fjolårets megasuccé ”Hereditary”.

– Vi är tjugo svenskar som är med i nya filmen. Vi blev beordrade att se ”Hereditary”. Jag gillar inte alls skräckfilmer, men tyckte den var bra tills det övernaturliga kom.

”Midsommar” skildrar svenskt midsommarfirande på ett lite speciellt sätt. Nya stjärnan Florence Pugh, känd från tv-serien ”The little drummer girl” (mot Alexander Skarsgård), spelar en av flera amerikanska studenter som firar midsommar i Hårga i Hälsingland. Där hamnar de i ritualer som bara äger rum var 90:e år.

Fast filmen spelades inte in i Sverige, utan strax utanför Budapest i Ungern.

– Vi var där i två månader. Bodde på fint hotell i stan och åkte buss till inspelningen varje morgon. Hur mycket jag syns i bild har jag ingen aning om, men vi är ju en bybefolkning, så alla är med hela tiden. Ibland står jag bredvid huvudrollsinnehavarna, då är jag kanske mer troligen med i bild. Och jag har åtminstone tre riktiga scener, ett par där jag leder olika ceremonier, dels vid ett vattendrag, dels runt en midsommarstång.

Sedan återstår det att se hur ”Midsommar” påverkar folks bild av Sverige.

– Ja, Gud, vad ska folk tro när de ser filmen? En del undrade faktiskt om den här sekten finns på riktigt i Sverige. Det är ju en skräckfilm. Det kommer att gå väldigt illa för vissa personer i filmen, säger Anki Larsson.


Namn: Anki Larsson.
Ålder: 64.
Familj: Tre vuxna barn.
Bor: Lägenhet i norra Stockholm.
Aktuell: På SVT i humorserien ”Revansch”. På bio i Hollywoodfilmen ”Midsommar”, med premiär 10 juli.

Anki Larsson om…

… rollen som mamma till Eva och Adam, i tv-serien (1999-2000) och långfilmen (2001):
– Jag möter ungdomar hela tiden som säger: Är du skådespelerska? Var du med i ”Adam & Eva”? De tittar på dvd:er, kan varenda scen, sådant jag har glömt. Det är verkligen en klassiker. Erik Johansson spelade min äldre ohängde son. Han var så jävla bra, jag är inte förvånad att han blev skådespelare.

…rollen som hubot i tv-serien ”Äkta människor”:
– Gud, så vi höll på. Vi hade en mimare, Ulf Evrén, som jobbade med oss om hur man isolerar rörelser, en robot rör ju inte på hela kroppen. I början kretsade väldigt mycket om att hitta rätt balans mellan att vara robot eller människa.
– Många har inte fattat att det är jag i rollen som Vera. De kände inte igen mig i peruk, stora glasögon och linser. Synd det inte blev en tredje säsong.

… att filma med Tim Roth på Fårö i sommar, i Mia Hansen-Løves internationella ”Bergman island”:
– Namnet sa mig ingenting. Sedan googlade jag och såg att det är han, från ”Pulp fiction” och många andra stora grejer. Han och Vicky Krieps spelar manusförfattare som får stipendium att bo på Bergmangården. Jag spelar kvinnan som sköter om gården.

… sitt förhållande till Ingmar Bergman:
– Jag tycker mycket om om del av hans filmer, han var en stor konstnär. Privat var han väl inte… jag har kollegor som har jobbat med honom.

ANNONS EXTERN LÄNK

Glöm inte solskydd - handla SPF, munskydd och allt du behöver i sommar här.

MEDS

Publisert:

LÄS VIDARE

Syns i 20 sekunder – gör Netflix-succé

ÄMNEN I ARTIKELN

Tomas von Brömssen

Ulla Skoog

Claes Månsson

Skräckfilmer

Midsommar

Alexander Skarsgård

Ingmar Bergman