Marianne Mörck är SVT:s julvärd 2019

”Måste hem och öva på att tända ljus” – SVT om det hemliga spelet bakom valet: ”Inte funnits med tidigare”

Marianne Mörck blir årets julvärd i SVT.

Hon lovar redan nu en hyllning av bortgångna Arne Weise och Bengt Feldreich – och berättar om tvivlen.

– Jag är rädd att inte räcka till, säger hon.

Julvärden firar 60 år i SVT, och nu avslöjar kanalen att att Marianne Mörck, 70, fått det ärofyllda uppdraget i år.

– Jag blev stum, som när de ringer och säger att man fått Nobelpriset, är det nån som skojar? För det här är så stort och viktigt och så ringer de mig. Det ska bli så roligt för man vet ju att det sitter så mycket folk där.

Hon fick frågan för någon månad sedan och försäkrar att det blir direktsändning till skillnad från Lotta Lundgrens och Erik Haags förinspelade och mycket kritiserade julvärdskap 2017.

– Jag tycker att det ska bli så roligt, och jag sitter hela natten, inga förinspelade saker, säger hon.

Hyllning till Weise och Feldreich

De första julvärdarna Bengt Feldreich och Arne Weise är hennes förebilder för jobbet. Utan att vilja gå in på några detaljer avslöjar Marianne Mörck att de nyligen avlidna tv-profilerna kommer att hedras på julafton i år.

– Ja, absolut. När jag hörde deras röster, då var det jul.

Tvivlade du någonsin på om du skulle säga ja?

– Ja, det är ju det där om man räcker till, som man har som artist också men jag vill göra det som kommer från hjärtat och hoppas att det går bra, säger hon och skrattar.

SVT: Inte funnits med tidigare

Valet av julvärd görs varje år av en mycket liten krets på SVT och trots att det varje år diskuteras ett flertal namn som också återkommer år efter år var det nu första gången som Marianne Mörck kommit på tal.

– Hon har väl inte funnits med i tidigare i diskussionerna och inte i förhandsspekulationerna nu heller, det är vi glada över att det inte läckte, säger Peter Nyrén, underhållningschef på SVT.

Hur går valet till?

– Det är en liten grupp människor som har diskussioner och bollningar. Det är den minsta och trängsta kretsen och efter sommaren träffas vi och prövar några namn. Vi diskuterar om hur en viss person skulle passa in i kontinuiteten av vilka vi har sett tidigare, hur vi tror att en person skulle trivas i rollen och kunna tillföra och förmedla.

Hur många handlar det om?

– Det är väl en tre till fem namn som man ska se till att man har koll på, det är namn som kommer tillbaka år efter år också förstås.

Öva på att tända ljus

Vad föll ni för hos Marianne?

– När hennes namn kom upp så var det fler som just kände igen det genomslag som rollen Bigge i ”Bonusfamiljen” har haft, det speciella att vara matriarken i den serien. Och också att vi fått lära känna hennes karriär och personlighet mer i fullfigur i ”Stjärnorna på slottet”. Hon har den spontana personligheten, värmen, full av historier och infall, men också en livserfarenhet och en mänsklig dimension som göra att det kommer bli en unik julafton tillsammans med Marianne.

Själv är hon mest nervös över ljuständningen.

– Men jag vill bara göra det som kommer från hjärtat och så hoppas jag att det går bra. Jag är inte nervös, men nu hörde jag det här med att tända ljus, jag får gå hem och öva. Jag tycker det ska bli så kul, säger Marianne Mörck, som föddes i Göteborg men bor i Malmö sedan många år och har medverkat i ett 40-tal uppsättningar på Malmö stadsteater.

Skriv inlägg

 • Bästa valet🙏 Det kommer bli en jul som i barndomen🥰

  Linda

 • Älskar henne ❤❤

  Sofia Gustavsson

 • ❤️❤️❤️

  Camilla

 • Ett mycket bra val! En kvinna med pondus och ett stort kunnande😘 Hon symboliserar värme,utstrålning och kärlek😍

  Mats Carlsson

 • Och vem är det?

  Stefan Blomkvist

PODD Tv-bönderna och kärleken

I åttonde avsnittet av ”Bonde söker fru”-podden ”Tv-bönderna och kärleken” berättar Linn och Bea allt om tittarilskan mot TV4 efter förra veckans avsnitt.

Lyssna:

 iPhone

 Spotify

 Acast


Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE