Publicerad:
Uppdaterad:

Åklagaren överklagar inte domen mot ASAP Rocky

Av: Ebba Thornéus, Linn Elmervik

Publicerad:
Uppdaterad:

Kammaråklagare Daniel Suneson överklagar inte domen från Stockholms tingsrätt där den amerikanske artisten ASAP Rocky och två personer till dömdes till villkorlig dom för misshandel.

Det uppger Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

– Det inte är styrkt att det använts hela eller trasiga flaskor vid misshandeln, säger han.

Kammaråklagare överklagar inte domen mot hiphopstjärnan Rakim ”ASAP Rocky” Mayers och ytterligare två personer, meddelade Åklagarmyndigheten på tisdagsmorgonen.

– Jag har accepterat tingsrättens bevisvärdering, det vill säga att det inte är styrkt att det använts hela eller trasiga flaskor vid misshandeln. Jag anser att gärningen har ett något högre straffvärde än de två månader som tingsrätten har kommit fram till, men jag har vid en samlad bedömning valt att ändå inte överklaga domen. Samtliga tre har faktiskt lagförts för misshandel och tingsrätten har avfärdat nödvärnsinvändningen och det tycker jag var viktigt att få klarlagt i det här ärendet, säger Daniel Suneson i ett pressmeddelande.

ASAP Rocky dömdes till villkorlig dom för misshandeln i Stockholm.
Foto: AP TT NYHETSBYRÅN
ASAP Rocky dömdes till villkorlig dom för misshandeln i Stockholm.

Blev villkorlig dom

Rakim Mayers dömdes den 14 augusti i Stockholms tingsrätt för att ha misshandlat en 19-årig man. Två av hans medåtalade vänner dömdes samtidigt.

I domen konstateras det att det inte var i nödvärn som misshandeln i centrala Stockholm skedde. Det kom tingsrätten fram till efter att två kvinnliga vittnen hörts. Rätten uteslöt därmed att självförsvar skulle ligga bakom ASAP Rocky och hans livvakters agerande.

Straffet blev villkorlig dom och skadestånd på 12 500 kronor.

”Inte nöjd”

Åklagaren hade yrkat på sex månaders fängelse för Rakim Mayers och 19-åringen ville ha 139 700 kronor i skadestånd. 19-åringens målsägarbiträde Magnus Strömberg har tidigare sagt att 19-åringen vill överklaga domen om åklagaren gör det.

– Han är nöjd med att alla tre dömts för misshandel. Men han är inte nöjd med att de inte dömdes för det våld med glasflaskor som han utsattes för, sa Strömberg då.

ASAP Rockys advokat Slobodan Jovicic säger till TT att försvaret ännu inte bestämt sig för om de ska överklaga domen eller inte.

– Vi hade hoppats på en frikännande dom. Rakim Mayers är otroligt besviken över domen, sa Jovicic​ vid en presskonferens efter domen.

PODD: Fallet ASAP Rocky: Efterspelet

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi om hur ASAP Rocky-fallet påverkat bilden av Sverige internationellt.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad: