Succé för TV4:s barngala

Av: Mathilde Albinsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Makarna Renée Nyberg och David Hellenius ledde den stjärnspäckade insamlingsgalan ”Världens kväll för alla barn”, som sändes på TV4 i samarbete med Unicef.

Och det blev nytt rekord!

Galan genererade över 27.000 nya världsföräldrar – nästan en fördubbling från förra året.

”Det behövs så jävla mycket, och nu liksom.”

Med de orden uppmanade artisten Miriam Bryant svenska folket att ringa in till Unicefs insamlingsgala ”Världens kväll för alla barn” och bli världsföräldrar.

Och visst fick hon gehör.

Galan, som leddes av äkta paret Renée Nyberg och David Hellenius och sändes på TV4, resulterade i slutet av programmet i 27 505 nya världsföräldrar.

– 10 000 fler än förra året, meddelade Renée Nyberg glatt i sändningen.

Och i pengar uttryckt innebär det drygt 33 miljoner kronor på bara ett år.

– Det är enormt när hela landet sluter upp och samlas, som det har gjort i kväll, och att få det här genomslaget med 27.000 fler världsföräldrar. Vi är mycket lyckliga, sade Unicef-ambassadören Mark Levengood kort efter att resultatet kungjordes.

Siffran fortsätter att stiga

Men antalet världsföräldrar stiger. I skrivande stund är summan uppe i knappt 29 000 stycken.

– Det här känns fantastiskt bra. Just nu har vi 28.600 världsföräldrar, säger Per Westerberg, vice generalsekreterare för Unicef, när Nöjesbladet når honom på telefon.

– Det här är så otroligt viktigt, för det ger pengar där det behövs som mest i världen. De senaste fem åren har vi sett många stora katastrofer. Syrien, Jemen, det råder svält i Sydsudan. Det har aldrig varit så stort behov som det är idag.

Pengarna fördelas där situationen är som mest akut. Unicef finns representerat i över 150 länder.

– Förra året försåg vi 20 miljoner människor med rent vatten. Det handlar även om att ge undernärda barn näring. Tre påsar nötkräm kostar 11 kronor om dagen, och det är vad ett undernärt barn behöver under två till tre veckor för att återhämta sig. Vi samarbetar också med jurister, som jobbar med poliser för att förhindra handel av barn, säger Per Westerberg.

Kändisar tog samtalen

Uppslutningen var stor och stjärnspäckad. I telefonväkteriet satt till exempel Tommy Körberg och Samir Badran. Lisa Nilsson och Nano bjöd på en duett, Mauro Scocco och Plura samt Per Gessle och Linnéa Henriksson likaså.

– Känner man att man kan göra något, så tycker jag att det är viktigt att man gör det. Många som lever i det här landet har ju möjlighet att göra det. Man kan bli tyngd av att barn alltid drabbas illa av orättvisor som barn skapar. Men ikväll förstår vi att vi kan göra massa saker tillsammans, säger artisten Linnéa Henriksson, som dessutom tog tillfället i akt och själv blev världsförälder under kvällen.

– Jag blir alltid upprörd när barn far illa. Det går inte an. Det får inte vara så i världen, säger Tommy Körberg.

– Man önskar att man kunde ta hand om alla barn i världen och se till så att alla har det lika bra som våra barn i Sverige. Vi är här för att vi vill bidra och hjälpa, säger Katrin Zytomierska, som närvarade under galan tillsammans med kärleken Alexander Klingstedt.

– Jag vill gärna uppmana människor att bli fadder. Det är viktigt att engagera sig, som kreatör känner jag att man måste det. Men framför allt för att man kan, säger Loreen.

– Jag ska ringa in jag också. Jag ska ringa när Sigrid sitter i telefonslussen. Förra året skänkte jag 25.000 i någon gala jag var med på. Totalt har jag kanske skänkt upp till 60.000 kronor. Är det för en bra grej, och speciellt för barn, så känns det viktigt för mig, säger Samir Badran som kom till galan med Sigrid Bernson.

Publicerad: