Mejla

Jan-Olov Andersson

Tarik Salehs ”Boy from heaven” blir Sveriges Oscarsbidrag

Tarik Salehs ”Boy from heaven” blir Sveriges Oscarskandidat.

En väldigt bra film. Men tveksamt om den blir en av de fem som får tävla om titeln Bästa internationella film.

Många kommer förstås undra var Ruben Östlunds ”Triangle of sadness” tagit vägen?

Som Guldpalmsvinnare i Cannes i våras borde den väl vara given.

Den kan i och för sig slå sig in i någon av de stora kategorierna, branschtidningen Variety tror den har störst chans som Bästa originalmanus.

Men som internationell film är den inte ”uttagningsbar”, som förbundskapten Janne Andersson har sagt om fotbollsspelare någon gång.

Mer än 50 procent av dialogen måste vara på annat språk än engelska och i Ruben Östlunds film pratar man, med undantag för några få repliker, enbart just engelska.

Hur juryn, tio personer ur filmbranschen, resonerade framgår inte. Om de valde den film de tycker är bäst eller den de tror har störst chans att bli nominerad.

Tarik Saleh tog emot priset för bästa manus i Cannes.
Tarik Saleh tog emot priset för bästa manus i Cannes.

De tre kandidaterna var:

  • Magnus Gerttens ”Nelly & Nadine”. En oerhört stark historia om ett lesbiskt par som träffades i ett koncentrationsläger under andra världskriget. På plussidan: Filmer med anknytning till Förintelsen brukar ligga bra till hos Oscarsjuryns medlemmar. På minussidan: En dokumentärfilm har aldrig vunnit titeln.
  • Jens Sjögrens ”Jag är Zlatan”. Också en väldigt bra film, om fotbollsstjärnans lite trasiga uppväxt och begynnande karriär utomlands. På plussidan: Zlatan Ibrahimovic var amerikanska ligans fixstjärna under två år i L.A. Galaxy. På minussidan: Fotboll är fortfarande inte en jättestor sport i USA.
  • Tarik Salehs ”Boy from heaven”. En suverän politiskt och religiöst laddad thriller om tillsättandet av ny rektor på Al-Azhar-universitetet i Kairo. Hela filmen är på arabiska. Fares Fares har en stor roll.

På plussidan: Filmen väckte uppmärksamhet i Cannes och vann manuspriset. Regissören är inte okänd i Hollywood, han har gjort både film och avsnitt till stora tv-serier där.

På minussidan: Är inte säker på att ämnet väcker så mycket nyfikenhet hos amerikaner.

Konkurrensen är tuff. Belgien, Sydkorea, Rumänien, Argentina, Tyskland och Iran har redan valt starka filmer. Några har jag sett, andra har hyllats ganska enhälligt. Frankrike väjer mellan flera bra filmer. Danmark lär välja Ali Abassis mycket engagerande ”Holy spider”.

Men jag har gärna fel och ser Tarik Saleh på nästa års Oscarsgala…

Publisert:

LÄS VIDARE