Skådespelaren Roland Hedlund död – vann Guldbagge 1969

Har kallats för ”en av våra mest kända okända skådespelare”

avAlex Hartelius

Skådespelaren Roland Hedlund har dött, uppger Norran.

1969 vann han en Guldbagge för sin prestation i filmen ”Ådalen 31”.

Han blev 85 år gammal.

Skådespelaren Roland Hedlund har dött, uppger Norran.

Han har under sin skådespelarkarriär medverkat i flera svenska produktioner, bland annat ”Beck”, ”Skärgårdsdoktorn” och ”Jägarna”.

1969 vann Roland Hedlund en Guldbagge för rollen som Harald Andersson i filmen ”Ådalen 31” från samma år.

Enligt Norran ska Roland Hedlund ha dött den 8 mars i sviterna av en stroke.

1 av 7 | Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM

Hittade skådespeleriet på 50-talet

Roland Hedlund föddes i Ersmark 1933 och började sin skådespelarkarriär på 50-talet. Till en början turnerade han i Finland och gjorde uppsättningar vid Åbo Svenska teater, men flyttade efter ett tag hem till Sverige för att arbeta vid Göteborgs stadsteater och med Riksteatern.

Han gjorde sin första filmroll i filmen ”Våld” 1955 – och trots att han medverkat i flera filmer och tv-serier, samt vunnits en Guldbagge, så har Roland Hedlund kallats för ”en av våra mest kända okända skådespelare”

I en intervju med Norran från 2011 har han sagt att det inte är någon större skillnad att utföra yrket på scenen eller duken.

– Det är ingen större skillnad att göra film eller teater. På teaterscenen klipper du dig själv. På film är det någon annan som klipper dig, sa han då.

Han var även nöjd med sin karriär.

– Jag har haft tur i yrket och träffat en massa bra människor.

Teaterchef för Västerbottensteatern

Mellan 1994 och 1997 var Roland Hedlund teaterchef för Västerbottensteatern i Skellefteå. Han gick sedan i pension, men han lämnade aldrig sin passion för film och teater.

2016 delade Film i Västerbotten ut ett nytt kortfilmspris i hans ära, som skulle uppmärksamma och lyfta länets filmskapare.

Han medverkade själv i flera kortfilmer som producerats i länet.

”Genom Hedlunds generositet och uppmuntran har flera av Västerbottens unga filmskapare inte enbart fått ovärderlig support utan även givits chansen att samarbeta med en tidigare Guldbaggebelönad skådespelare”, skrev Region Västerbotten i samband med det nyinstiftade priset.

Enligt filmsajten IMDB gjorde han sin senaste roll 2012 som Mankó i kortfilmen med samma namn.

Roland Hedlund blev 85 år gammal.