Superhjältarnas återkomst

Copyright: Marvel Characters & DC Comics Tack till: Alvglans & Comics Heaven Montage: Martin Holmberg
NÖJE

Spindelmannen hinner knappt fly biotoppen förrän det

är dags för nya hjältar att hoppa i trikåerna. Snart ska

nämligen varenda tecknad snubbe få sin egen film.

Spindelmannen och Blade har levt loppan på biograferna ett bra tag. Nu är ”X-men 2” på g och snart är det dags för både Daredevil och den gamle gröne galningen Hulken att komma ut ur garderoberna.

Och det kommer mera. Efter att det gått inflation i misslyckade försök att göra film av tv-spel bränner Hollywood nu krutet på superhjältar, ett koncept som visat sig mer än lovligt framgångsrikt. Här ska mjölkas pengar ur varenda obskyr figur som går att gräva fram ur gamla tidningsbackar. För när vuxna män börjar leka med superhjältar, då är det sjukt stora pengar som står på spel.

Serieförlaget Marvel har bråda dagar. Konkurrenterna DC Comics var visserligen grymmast förut, med de två tungviktarna Stålmannen och Batman, men nu är det Marvel med affärsgeniet Avi Arad i spetsen som dansar med de stora elefanterna. ”Spiderman”, som spelat in så mycket pengar så hälften förslog, har satt ribban och nu blir det alltså film av både Hulken och Daredevil, båda med Marvels stämpel i baken. Vi kan dessutom kallt räkna med att ”Spiderman” får en uppföljare och att "Blade 3" kommer som ett brev på posten inom kort. Och de figurerna är ju, precis som X-men som det nu görs en andra film om, även de Marvelskapelser. Ja, tydligen har de löpt fullständigt amok uppe på kontoret för i bara farten har man roddat för att i alla fall ett dussin till mer eller mindre kända superhjältar ska adapteras till vita duken. Fantastic Four, Punisher, Iron Man och Silver Surfer är bara ett axplock.

DC har fattat galoppen och insett att det är dags att skita ur sig något rejält bra. Därför ”Batman vs Superman”, ett projekt som kan bli precis hur stort som helst. Den noble Stålmannen med de höga idealen kommer på kollisionskurs med den mörkare och mer hämndlystne Batman, men till slut förenas de för att bekämpa brottsligheten. Man kan höra klirret av pengar. Tjing, tjing.

Superhjältarnas tid är inne, nu är de större än någonsin. Helyllekillar är senaste flugan. För gemensamt för de flesta är ju att de bara använder sina superkrafter till att stoppa folk som inte gör annat än sattyg. De är hårda, men rättvisa.

Men det finns ändå de som är lite, lite galnare, som använder sina styrkor på ett tvivelaktigt sätt. Punisher, till exempel, var inte jättepoppis bland föräldrarna när han kom. Han tar ju helt sonika kål på folk han inte gillar. Det är annat än präktige Fantomen, som red i dygn för att hitta en läkande ört när han i tillfälligt vredesmod råkat knäcka ryggen på en skurk.

Men värst är ändå mannen, myten och konceptet Hulken. Äntligen en kille som är urskiljningslös i sin ilska, skadad av kemikalier och en elak alkis till farsa. Han må vara god innerst inne, men när han blir sur blir han ett monster. Väntan sen 70-talets tv-serie har varit lång, men nu när filmen om det sinnesslöa muskelknippet kommer kan det bli en riktig rysare. Det lär i alla fall produceras en massa sköna prylar.

Karusellen är i full gång och det finns ingen hejd på kommersen. Seriehjältarna inte bara räddar världen. De tar över den.

Filmer i plantskolan

Karolina Fjällborg