Tio år med Arvingarna blir en mäktig hitparad

NÖJE

Arvingarna kan man lita på.

Där är det ingen som slutar.

Bandet firar tio år och tar sats mot tio nya med färska samlingsdubbeln ”Collection” (Musikverkstan).

Arvingarna bildades redan 1991, men skivdebuten kom 1992 och det är alltså skivkarriären som nu summeras på detta föredömliga sätt. ”Collection” är ett fullmatat dubbelalbum med 39 av bandets största hits samt tre helt nyinspelade sånger.

Det är svårt att inte bli imponerad när man får framgångarna på ett fat så här: ”Eloise”, ”Det svär jag på”, ”Jeannie”, för att inte nämna ”Pamela” från tv-serien ”Tre Kronor” och pärlorna från ”Diamanter”, det album som flest sånger rättmätigt plockats från.

Så gott som

varje sång sticker ut.

Arvingarna fick en remarkabel nytändning med Grammis-belönade albumet ”Diamanter” (Musikverkstan) förra året. Det har färgat av sig på de tre nya sångerna.

”Jag vill ha ett liv med dig” är en mäktig tryckare skriven av Lasse Holm, Torgny Söderberg och Ingela ”Pling” Forsman. Singelsläppta ”Hon kommer med kärleken” är en fartfylld popschlager med lite latinogung, skriven av Lasseman Larsson, Torgny Söderberg och Gert Lengstrand. Lasseman Larsson och Ulf Georgsson ligger bakom Ledin-doftande ”Det kan du lita på”.

Det nya materialet

bådar gott inför framtiden. Även om det blankslipade soundet från ”Diamanter” är nedtonat går det inte att ta miste på den uppsluppna spelglädjen.

Några av de äldsta numren låter kanske lite valpiga och det är möjligt att mitt urval delvis blivit ett annat – men varför klaga? ”Collection” är en riktig dansfest i vintermörkret, de nya sångerna är mumma för fansen och hitparaden är en alldeles utmärkt ingång för nytillkomna lyssnare.

En julskiva med Christer Sjögren

är ett säkert vintertecken. Nya ”Årets julkonsert” (NMG) bildar soundtrack till konsertturnén med samma namn, med premiär i Luleå nu på fredag.

Men nu är Sjögren

inte ensam. Vid hans sida finns Pernilla Wahlgren, Björn Hedström, Charlotte Nilsson, Örebro Gospel och Wenche Myhre.

”Årets julkonsert”, i butik i går, innehåller 14 sånger. Singelsläppet ”Julen är här” skrev jag om för några veckor sen. Pernilla Wahlgren bäddar för sin popcomeback med Natalie Cole-balladen ”No more blue Christmas”. En av skivans finaste sånger. Charlotte Nilsson briljerar med en fullkomligt andlös ”O holy night” (”O helga natt”) uppbackad av Örebro Gospel.

Gamle Anders Engbergs-sångaren och sedermera tv-programledaren Björn Hedström är tillbaka i Mikael Anderfjärds och Ingela ”Pling” Forsmans gripande ballad ”Änglarnas tid”: ”Jag har en tro på att himmelen tar vid”, sjunger Hedström i sin övertygande återkomst.

Michael Nystås