Jonas, 21, hånades för sin akne: ”Mådde extremt dåligt”

Deltar nu i ”Kockakademin” och vill stötta andra

1 av 3
NÖJE

När Jonas Wibergs akne var som värst tappade han lusten att leva.

I dag tävlar han i tv om att få jobb på en lyxrestaurang och har hittat kärleken.

– Det känns helt fantastiskt att få bli älskad och att inte vara ensam, säger han.

Jonas Wiberg, 21, är en av tio personer som tävlar i stjärnkocken Johan Jureskogs nya program ”Kockakademin”. I dag drömmer Jonas om att utvecklas som kock och i framtiden driva en egen restaurang. Men för bara ett par år sedan såg hans liv helt annorlunda ut. Han led av svår akne och mådde så dåligt att han isolerade sig själv från omvärlden. Första året på gymnasiet kom de första finnarna.

– I början av tvåan blev det mer och mer. Jag hade extremt grov akne i hela ansiktet, nacken och på ryggen. Det var skitjobbigt. Det tog mycket på mitt självförtroende. Jag umgicks knappt från med mina vänner, ville inte gå ner och äta middag och vågade inte ställa upp på bild. Jag kunde sitta i flera timmar framför spegeln och gråta och drömma om att allt skulle vara borta på morgonen när jag vaknade, säger han.

I skolan, på praktiken och på tunnelbanan kommenterade människor ofta hans utseende.

– Folk frågade vad man hade gjort med ansiktet och om man inte var deprimerad. Jag fick mycket elaka kommentarer. Folk tittade och skrattade. Jag skämdes väldigt mycket och mådde extremt dåligt.

”Ingen kommer älska mig”

Jonas beskriver hur han tappade lusten till att leva. Hans vänner fanns där men han kände sig ensam.

– Jag tänkte att det aldrig kommer försvinna och att ingen kommer kunna älska mig för hur jag ser ut. Jag kände att om jag inte skulle leva mer så skulle det vara mycket enklare för mig för då skulle jag slippa behöva titta mig själv i spegeln varje morgon och tycka att jag var världens fulaste.

Vändningen kom när Jonas föräldrar hjälpte honom till vårdcentralen.

– De fanns verkligen där för mig, stöttade mig och såg hur dåligt jag mådde.

Jonas fick en remiss till en hudläkare som skrev ut medicin som skulle motverka aknen. Först blev det värre. Men efter tre månader började aknen försvinna. Ett halvår senare var den borta.

Han minns tydligt när han vågade vara med på bild med sina vänner för första gången.

Hittat kärleken

Jonas vill berätta sin historia för att han tycker att det finns ett tabu kring akne. Han vill upplysa andra om att det är viktigt att prata om akne och att man ska våga söka hjälp.

Om du fått säga något till dig själv när det var som allra värst, vad hade du sagt då?

– Jag hade nog sagt: Ge inte upp. Orka kämpa för det kommer bli bättre en dag. Och att skönhet sitter på insidan egentligen.

I dag har Jonas en flickvän. De har varit tillsammans i snart två år.

– Hon är fantastisk och älskar mig för den jag är. Hon är det bästa som hänt mig. Det känns helt fantastiskt att få bli älskad och att inte vara ensam.

”Kockakademin” har premiär torsdag 1 februari 21:00 på TV3 och Viafree.

Kändiskockarnas miljoner 00:39
ARTIKELN HANDLAR OM

Akne