EU varnar för silikonbröst

NÖJE

Hälften spricker efter tio år

Hälften av alla silikonbröst riskerar att spricka efter sju till tio år.

Knappt något håller i tjugo år.

Varningen kommer från EU-parlamentet som nu vill förbjuda bröstimplantaten för alla under 18 år.

Foto: Är du orolig för att dina bröst ska spricka?   Jessica Olérs, 24, projektassistent, Fröken Sverige 1998, Stockholm:  Nej, nästan allting är farligt i dag. Nyss var det chips vi inte skulle äta. Då skulle man ju behöva gå och oroa sig hela tiden.

Minderåriga ska endast få implantat om det finns rent medicinska skäl menar ledamöterna som debatterade frågan under gårdagen.

Samtliga medlemsstater uppmanas också att förbjuda reklam för bröstimplantat och förbättra informationen till alla som funderar på att göra en operation.

Många miljoner kvinnor har förstorat sina bröst med hjälp av silikon de senaste decennierna. Detta trots att faran med läckage varit känd nästan lika länge.

Endast 5 procent höll

– Vi såg en tydlig nedgång i efterfrågan första gången debatten drog igång, men det tog inte mer än ett, två år innan det föll i glömska, säger plastikkirurg Per Hedén på Akademikliniken i Stockholm.

1992 ville amerikanska FDA förbjuda silikonimplantat. Även 1997 hettade debatten till när den medicinska tidskriften Lancet publicerade en rapport om riskerna med silikon i brösten. Mer än hälften av implantaten har spruckit eller börjat läcka efter tolv år, enligt rapporten. Efter ytterligare åtta år var endast fem procent intakta.

Reumatiska besvär

Forskarnas slutsats var att implantat ska plockas bort eller bytas ut efter åtta år. Något som få kvinnor känner till.

Många som drabbats av läckage och fått reumatiska besvär, utslag eller blivit kroniskt trötta har därför hört av sig till parlamentet och EU-kommissionen för att få dem att belysa frågan.

”Många är oseriösa”

– Det kanske är klokt att det införs en lag på miniålder eftersom det finns så många oseriösa i den här branschen, säger Per Hedén som alltid krävt en förälders godkännande för en estetisk operation.

Han är dock kritisk till de siffror parlamentet presenterar och menar att dagens implantat är betydligt säkrare.

– Det har ju skett en utveckling och så vitt jag vet har ingen studie gjorts på de implantat vi använder oss av i dag. Han känner inte till något läckage på de 3 500 silikonimplantat kliniken opererat in sedan 1995.

På torsdag då EU ska rösta om förslagen ska man även besluta om forsknings- pengar på området.

Är du orolig för att dina bröst ska spricka?

Foto: Jenny tog en kudde med sig till Robinson för att hon bara kunde sova på rygg på grund av brösten.
Foto: Charina vann en bröstförstoring i en tävling i radio.

Caroline Hougner

ARTIKELN HANDLAR OM

Mode