”Jag hoppar för friheten”

NÖJE

Jimmy Jump talar ut efter ESC-skandalen

Jimmy Jump greps av polis efter sabotaget i Eurovisionfinalen.

I går släpptes han ur häktet och talade ut om tilltaget.

– Jag ville inte att den spanska sångaren skulle bli rädd, säger Jimmy Jump till Verdens Gang.

Foto: Släpptes ur häktet I går skrev Nöjebladet om när Jimmy Jump plötsligt rusade upp på scenen under Eurovisionsfinalen i lördags. Han fick tillbringa en natt i norskt häkte och måste böta 18 200 kronor.

Spanjoren Jimmy Jump, 36, sprang förbi vakterna och upp på scenen.

Framför 125 miljoner tittare hann han medverka i Spaniens Daniel Diges nummer i 20 sekunder.

Jimmy Jump, som heter Jaume Marquet Cot, har gjort sig känd för att storma fotbollsplaner och andra stora evenemang.

– Jag ”hoppar” för frihet och för att folk ska bli glada. Det var också det jag gjorde i lördags. Jag lever ut min dröm och får se stora delar av världen samtidigt, säger han till norska tidningen VG.

Kritik mot säkerheten

Samtidigt vill han passa på att be om ursäkt.

– Jag hörde att den spanska sångaren blev rädd då han såg mig. Det var verkligen inte meningen. Jag hoppas att han godtar min ursäkt. Jag vill bara glädja publiken och tv-tittarna.

Efter Jumps sabotage har säkerheten på norska Telenor arena fått massiv kritik. Sabotören själv tycker att säkerheten var proffsigt skött av arrangörerna.

För VG berättar Jump att han hade förberett sig genom att köpa ett Eurovisionband som han bar runt halsen.

Fick böta 18 200

– Säkerheten var enorm. Jag var tvungen att byta plats flera gånger för att komma fram till scenen. Jag låtsades att jag jobbade inom kameraproduktionen. Efter en stund tog jag mig upp via en kameraramp och därefter var det bara att följa ljuset som jag alltid gör.

Straffet han fick för att storma scenen under Eurovision song contest?

En natt i häktet och 15 000 norska kronor (cirka 18 200 kronor) i böter.

Hans familj skäms

Ändå är han nöjd.

– Jag är på alla förstasidorna i tidningarna. Eurovision blev mitt första kulturella ”hopp”. Nu är jag kungen av pop också.

Egentligen var planen att sabotaget skulle utföras redan i fjol under Eurovision song contest i Moskva. Men då hade inte Jimmy Jump råd med flygbiljetten. I år fick han den sponsrad av sin manager.

– Jag hade inte kunnat göra det utan henne. Nu är jag pank och jag vet inte hur jag ska kunna betala böterna till polisen, men jag har sagt att jag kan betala av lite månadsvis, säger Jump, som jobbar som bokhandlare i Barcelona.

Jimmy Jumps familj har ingen förståelse för de spektakulära uppträdanden han gör.

– De gillar det inte. Men det här är frihet för mig och jag kommer att fortsätta med det i alla fall fem år till. Sedan kanske jag pensionerar mig.

ARTIKELN HANDLAR OM