Melodifestivalen

”Det är en oro”

Av: 

Helena Trus

Martin Gustafsson

NÖJE

Anna Bergendahls nummer har lett till krismöte på NRK: Nu går jag omkring som en tiger i en bur

Ifrågasatt Anna Bergendahls koreograf Mattias Carlsson (hennes ”hemliga vapen” är sambo med NRK-chefen Jon Ola Sand. Den unika situationen har diskuterats internt på NRK.
Ifrågasatt Anna Bergendahls koreograf Mattias Carlsson (hennes ”hemliga vapen” är sambo med NRK-chefen Jon Ola Sand. Den unika situationen har diskuterats internt på NRK.

OSLO. Krismöten, kravlistor och nerver. Pärsen inför rysarsemin ikväll fortsätter.

Nöjesbladet kan avslöja att Anna Bergendahls nummer har ifrågasatts av den norska produktionen.

– Min karriär står på spel, säger Anna.

Nöjesbladet har tidigare berättat om att SVT slog bakut mot NRK, då de ville göra Annas nummer lika kyligt som Charlotte Perrelli 2008.

Inför tävlingen i Oslo har chefen för svenska delegationen, Christer Björkman, haft intensiva möten med den norska tv-kanalen NRK om hur scenshowen ska se ut.

Till slut gick de med på Björkmans och superkoreografen Mattias Carlssons krav om de 35 000 specialtillverkade ljusstavarna och det varma röda ljuset på scen.

Efter det har kampen mot NRK fortsatt.

Diskuteras internt

Nöjesbladet kan avslöja att relationen mellan Annas koreograf Mattias Carlsson och högsta chefen för Eurovision-sändningarna på NRK, Jon Ola Sand, har diskuterats internt.

– Det stämmer att de är sambos och vi har pratat om det, men konstaterat att det inte är ett problem, säger Peter Svaar, presschef för tävlingen.

Christer Björkman har svårt att se om Anna har fått fler fördelar än någon annan artist i Eurovision tack vare relationen.

– Det är en NRK-fråga. Vi vet bara den behandlingen vi får och kan inte jämföra med någon annan, säger han.

Spänd inför kvällen

Eurovision-hoppet Anna Bergendahl, 18, känner inte till diskussionen. Hon är spänd inför kvällen.

– Jag vet att de är tillsammans, men visste inte att det pratades om det. Jag tycker att det är fair play här, säger Anna.

– Nu går jag som en tiger i en bur, som en gladiator som ska slåss på liv och död inför miljoner människor, fortsätter hon.

2010 är året då Christer Björkman har lovat svenska folket en bättre placering i tävlingen än de tidigare bottenåren.

Hans instruktioner inför den svenska Melodifestivalen var striktare än någonsin. Låtskrivardemoner och superstjärnor skulle ge plats åt schlagerdebutanter och makten förflyttades från Sverige till Europa. De elva jurygrupperna delades upp så att fem av dem var svenska och sex europeiska.

– Pressen är alltid att se till att numret och artisten är på max och det här är första gången på flera år där vi lyckats göra numret starkare och effektivare på den nya scenen än tidigare. Hoppet är stort, säger Björkman.

I går rev Anna Bergendahl av två felfria generalrepetitioner på Telenor Arena.

Efter Melodifestivalvinsten i mars har hon siktet inställt på Europa. Nöjesbladet pratade med henne sent i går kväll efter det stora genrepet.

– Det är klart att en karriär utomlands står på spel. Drömmen är att det ska gå bra i Eurovision och att jag går till final. Jag vill att folk ska få upp ögonen för mig. Jag vill bli en internationellt erkänd sångerska, säger Anna.

Riskerar att bli flopp

Den ödesdigra rysarsemin kan fälla Sveriges stora hopp i kväll. SVT:s krisplan riskerar att bli en flopp.

Anna kan bli den första svenska artist som inte går till final.

– Det är tufft, jag kommer att vara så ledsen om jag måste åka, säger Anna.

Christer Björkman konstaterar att konkurrensen i semifinal två är sylvass.

– Det är en oro. Det är ett grymt starkt startfält och det kan vi inte göra så mycket åt. Alla är stora konkurrenter. Vi har gjort allt vi kan, säger han.

Nöjesbladet har sökt Mattias Carlsson utan framgång.

Semifinalen sänds i kväll, 21.00, på SVT 1.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - Låna tryggt & enkelt här.

Advisa

Aftonbladets bloggar
Publisert:

Aftonbladet

/

Nöje

/

Melodifestivalen

ÄMNEN I ARTIKELN

Melodifestivalen