Frank Andersson

Frank Anderssons långa hjärtoperation – tog åtta timmar

Av: 

Caroline Hougner

NÖJE

Operationen drog ut på tiden. Men efter åtta timmar fick forne brottningsstjärnan Frank Andersson, 62, sitt mekaniska hjälphjärta. Ett måste för att klara en framtida transplantation.

– De närmaste tre dagarna ska vara kritiska, men just nu känns det jättebra, säger managern Mattias Frisk.

Det blev en lång orolig väntan.

– Det tog lite längre tid än vad läkarna hade räknat med, men de var väl ordentliga, säger Mattias Frisk när operationen slutligen är över.

Han är lättad, även om han är fullt medveten om att komplikationer kan tillstöta. Blödningar och proppar är inte ovanliga efter en hjärtoperation.

– Läkarna var väldigt nöjda. Det är en otrolig lättnad. Det är bara att hoppas att det håller i sig nu. Är det någon som kan ta den här fajten, så är det Frank.

Tidigt i går morse fick han ett sms från Frank Andersson precis innan han skulle in på operation.

– Han var väl lite orolig om något skulle gå fel. Han har ju barn och så, säger Mattias Frisk som blev berörd.

Haft problem länge

Tidigare hade vännen och sportkommentatorn Patrick Ekwall lagt ut en hälsning från Frank Andersson på Instagram.

– Jag vet ju att jag somnar in. Vi får hoppas jag vaknar också … säger han i filmklippet och blinkar med ena ögat.

Han tyckte inte att han hade något val. Hjärtat behöver hjälp.

Frank Anderson har haft problem med hjärtat länge och opererade in en defibrillator, så kallade ICD, 2015. Den ska kicka igång hjärtat om det plötsligt stannar.

Men det räcker inte längre.

Två gånger de senaste veckorna har läget varit så akut att han har åkt in på sjukhus. Första gången slocknade han på bordet hemma hos nära vännen Robert Gidlöf, som han har bott hos i väntan på att få möbler till sin egen lägenhet.

– Då var han iskall och helt blå i ansiktet. Då ringde jag 112. Ambulanspersonalen sa att det var i grevens tid, berättade Gidlöf för Expressen häromdagen.

Frank Andersson var illa däran. Hjärtats vänstra kammare hade slutat fungera och hjärtsvikten var så svår att läkarna ansåg det nödvändigt med ett hjärtbyte. Samtidigt var han för svag för att klara en transplantation.

Tanken med den mekaniska hjärtpump som opererades in i går är att den ska få igång blodcirkulationen ordentligt och göra honom stark nog att klara av en transplantation om ett halvår.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta.

Advisa

Publisert:

LÄS VIDARE

Frank Anderssons bouppteckning klar

ÄMNEN I ARTIKELN

Frank Andersson