Hedda Stiernstedt om nya rollen: ”Jag är nästan lite rädd”

Av: Benjamin Andrée

Publicerad:
Uppdaterad:

Birgitta Andersson spelade Doris i sex filmer om Jönssonligan. Nu tar stjärnskottet Hedda Stiernstedt över rollen i nya filmen.

Nöjesbladet har träffat de båda skådespelarna.

– Jag har sådan vördnad och jag är nästan lite rädd att ta över en roll som Birgitta har gjort, säger Hedda Stiernstedt.

De fumliga förbrytarna Charles-Ingvar ”Sickan” Jönsson, Ragnar Vanheden och Dynamit-Harry i Jönssonligan är tillbaka för att begå nya brott.

I den nya filmen som har premiär under nästa år har Dynamit-Harrys fru Doris fått mer utrymme.

Stjärnskottet Hedda Stiernstedt, 30, från SVT:s tittarsuccé ”Vår tid är nu” spelar Doris. En roll som skådespelaren Birgitta Andersson, 85, spelade i sex filmer mellan 1984 och 2000.

1 av 6 | Foto: Magnus Sandberg
Birgitta Andersson och Hedda Stiernstedt på Barncancergalan tidigare i oktober.

Nöjesbladet ordnade ett snabbt möte mellan de båda skådespelarna backstage på ”Barncancergalan - det svenska humorpriset”.

För Hedda Stiernstedts del ligger det mycket känslor i att nu axla rollen eftersom Birgitta Andersson är en stor förebild och idol för henne.

– Jag har sådan vördnad och jag är nästan lite rädd att ta över en roll som Birgitta har gjort. Det är ju en ny Doris och jag försöker inte att efterapa dig utan det jag gör är att jag försöker behålla värmen och kärleken som du gav rollen, säger Hedda lite blygt till Birgitta.

I nya filmen spelar Stiernstedt mot Henrik Dorsin som är hjärnan bakom gänget, mästertjuven Charles-Ingvar ”Sickan” Jönsson. De båda får sällskap av Anders ”Ankan” Johansson som spelar Ragnar Vanheden och David Sundin som syns i rollen som Dynamit-Harry.

På Birgitta Anderssons tid spelades rollerna av Gösta Ekman (Sickan), Ulf Brunnberg (Vanheden) och Björn Gustafsson (Dynamit-Harry), och hon minns inspelningarna med värme och kärlek.

– Jag har bara roliga minnen från den tiden. Doris är ju inte med så mycket egentligen. Men tänk vilka vänner jag fick jobba med. Och fina, fina Gösta. Jag saknar honom, säger hon.

Stjärnan gläds dock åt att det just är Hedda Stiernstedt som nu tar över hennes roll som Doris i nyinspelningen.

– Hon blir perfekt. Hedda är så bra skådis så det fixar hon. Jag tittar alltid på ”Vår tid är nu”. Hon är så fin. Det ska bli spännande att se hur hon kommer se ut som Doris, säger hon.

En av det stora förändringarna i nyinspelningen är att Doris nu får mer utrymme i filmen och ger sig in på den kriminella banan som en del av själva ligan.

– Doris är med i kupperna nu, säger Hedda till Birgitta som har tankarna och fokus på något helt annat än brott.

– Och du är kär i Harry, det tycker jag är viktigt. Att dom håller ihop och inte grälar, säger Birgitta.

Publicerad:

LÄS VIDARE