Ernsts torprenovering hamnar i domstol

NÖJE

Konkurrensverket kräver 190 000 kronor från Hällefors kommun

1 av 2 | Foto: Ernst Kirchsteiger.

Nu är det klart – Ernst Kirchsteigers torprenovering tas upp i Förvaltningsrätten.

Konkurrensverket anser att bygget stred mot lagen och kräver att Hällefors kommun ska betala 190 000 kronor i böter.

I TV4-programmet ”Sommar med Ernst” renoverade Ernst Kirchsteiger ett torp utanför Grythyttan som ägs av Hällefors kommun. Två lokala bygg- och måleriföretag upphandlades direkt av TV4, vilket Konkurrensverket anser bröt mot lagen om offentlig upphandling.

Nu står det klart att fallet kommer att tas upp i Förvaltningsrätten i Karlstad. Konkurrensverket har utrett affären och kräver att Hällefors kommun ska betala 190 000 kronor i skadeavgift.

– Om en upphandling inte annonseras, så att fler potentiella leverantörer får chansen att lämna anbud, finns ingen garanti att det är den bästa affären som görs, säger Konkurrensverkets generaldirektör Dan Sjöblom i ett pressmeddelande.

Menar att det inte gick att styra

Kommunen betalade totalt 2,7 miljoner kronor för bygget. Lagen om offentlig upphandling ska tillämpas om det rör sig om en summa över 508 000 kronor.

Politiker i Hällefors kommun har under utredningen sagt att de inte har haft makt att styra över vilka lokala företag som skulle anlitas, det sköttes av produktionsbolaget.

– Vi anser att Konkurrensverket inte beaktat de synnerliga och speciella omständigheter och skäl som kommunen menar funnits i denna situation, sa kommunstyrelsens ordförande Annalena Jernberg (S) till Nerikes Allehanda i förra veckan.

ARTIKELN HANDLAR OM