Hovet exploderar av Amy Schumer

Foto: Amy Schumer skämtar om både sex och vapenlagar på Hovet i Stockholm. På grund av fotorestriktioner publicerar vi en bild från ett tidigare tillfälle.
NÖJE

Amy Schumer skämtar om Hillary Clinton, analsex, amerikanska vapenlagar, Hollywoods skönhetsideal och givetvis väldigt mycket om sperma och könsdofter.

Det är smart, hysteriskt kul och närmast förlösande att uppleva ihop med tusentals andra i en hockeyhall.

Vi lever i en tid när komiker på många sätt är mer rockstjärnor än de flesta rockstjärnor. Namn som Louis CK, Ricky Gervais, Sarah Silverman, Tina Fey, Jerry Seinfeld, Conan O’Brien, Amy Poehler och Jimmy Fallon har tagit humor upp från källarklubbar till de största arenorna, prime time på breda tv-kanaler och miljontals Youtube-visningar över hela världen.

Humor är coolare än någonsin, och ingen humorstjärna är just nu hetare än Amy Schumer.

35-åringen från New York kom som okänd rookie till Stockholm Comedy Festival för tio år sedan och vann hela tävlingen. När hon nu återvänder har hon vunnit väldigt mycket mer. Inte minst tv-priser för sin hyllade komediserie ”Inside Amy Schumer”. Hennes tokpopulära ståuppturnéer har filmats och blivit bästsäljande ”specials”. I fjol slog hon igenom för den riktigt breda publiken med filmkomedisuccén ”Trainwreck” och alldeles nyss släpptes hennes självbiografiska bok ”The girl with the lower back tattoo”. Med mera, med mera.

Schumer har gjort sig känd som ”sexkomikern” för sina ofta bortom skamlöst skabrösa skämt. Men det är när hon mixar det med sin ständigt närvarande feminism som hennes humor blir unik. Kolla moderna sketchklassiker som ”Celebrity interview”, ”Last fuckable day” eller ”12 angry men” och se hur Schumer tydliggör genusstrukturer mer effektivt än otaliga debattartiklar, hejdlöst underhållande dessutom.

Samma förlösande effekt har den här showen. Schumer äntrar scenen i vit klänning och förvarnar om att hon har spanx under som troligen lär kasa ner efter hand så att hon kommer att se ut ”mer och mer som en isbjörn”.

Hennes egna kroppsliga skavanker, hur medveten hon är om dem och hur mycket hon skiter i dem, är ett genomgående tema i Schumers humor. Så det är minst sagt förvånande att en dude långt fram på parkett bara minuter in i showen ropar ”show us your tits”.

”Det här är nästan för bra”, säger Schumer och spänner ögonen i killen. Varvid han ropar ”show us your tits” en gång till.

Schumer:

– Det där var gulligt men nu kommer du att få säga det till parkeringsplatsen.

Killen eskorteras ut av två vakter och Amy Schumer fortsätter som om ingenting har hänt.

Hon pratar om det sista ord man vill höra när ens avklädda bild råkar bli viral (”modigt”). Om hur homogent vit publiken på Hovet är (”it looks like fucking Narnia”). Och så briserar ett av kvällens största skratt när hon frågar vad en viss kroppsdel heter på svenska och en man med väldigt mild röst får komma fram och säga ”mellangård”.

Det blir ett långt parti om hur vaginan luktar på bra och dåliga dagar, sperma ur alla möjliga vinkar och det absurda med analsex. Allt taget till sin absoluta spets och sedan en bit till. Kombinationen av svår genans och skyhög igenkänning får Hovet att explodera, gång på gång.

Men Schumer pratar också om hur hon försökte bonda med Hillary Clinton och en pinsam crush på Bradley Cooper. Hon drar en bit om Hollywoods kroppsideal och ”the first family of America”, The Kardashians (”They take the faces they were born with just as a light suggestion”).

Lite allvarligare blir hon när hon snackar vapenlagarna i USA och det befängda i att till och med blinda har rätt att köpa vapen.

Showen är en glimrande skicklig balansgång mellan smart trams och underhållande allvar, från en komiker som inte bara mirakulöst nog fortfarande bara blir bättre utan också har en röst som känns väldigt behövd just nu.