Känd artist blev misshandlad i arrest

Av: Joni Nykänen

Publicerad:
Uppdaterad:

NÖJE

Nu döms arrestvakten för misshandel: ”En rimlig dom”

1 av 3

En kvinnlig artist skulle släppas från en arrest i Stockholm.

I samband med det blev hon misshandlad av en arrestvakt, som nu dömts för misshandel.

– Det är en rimlig dom, säger artistens advokat Thomas Martinson.

En känd artist blev misshandlad av en arrestvakt, anställd av ett bevakningsföretag, när artisten skulle släppas från arresten i Stockholms län. Händelsen ägde rum den 22 juni 2015.

När artisten, som hade omhändertagits enligt lagen om omhändertagande av berusade personer, skulle friges uppstod en diskussion mellan denna och två arrestvakter när artisten rev sönder sitt visiteringsblad. Strax efter det fördes artisten tillbaka till cellen där denna förvarats.

I domen står att läsa: ”vid bedömningen av straffvärdet av den misshandel han nu ska dömas för beaktar tingsrätten att förloppet inte varit helt kortvarigt, att det innefattat flera olika gärningar, däribland våld mot huvudet”.

Vakten ska ha först knuffat artisten, därefter knuffat omkull denna och tagit tag i och slängt i golvet. Artisten ska också ha blivit knuffad in i en vägg.

Övervakningskameror fångade tumult

Arrestvakten döms i tingsrätten till 100 timmars samhällstjänst och ska även betala 37 800 kronor till artisten, enligt den dom som Södertörns tingsrätt meddelade i oktober.

Enligt domen blev artisten knuffad så att denna började blöda från huvudet och släpade därefter till sin cell. Artisten fick ett ärr i pannan som rätten anser är ”klart framträdande”. Artisten hävdar också att på grund av misshandeln tvingades man att ställa in inbokade spelningar.

Tumultet fångades av de övervakningskameror som finns uppsatta i arrestlokalen.

– Det är en rimlig dom att en person som uppträder på detta sätt, som man kan se med egna ögon, att så kan det inte gå till. Att hantera människor på det sättet i arrestlokaler är fullkomligt oacceptabelt, säger artistens advokat Thomas Martinson.

Den utpekade arrestvakten har nekat till brott och hävdat att våldet som han använt var försvarligt.

– Domen blev som jag hoppades att den skulle bli, säger åklagaren Elisabeth Brandt.

Nöjesbladet har sökt den tilltalades advokat.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN