Mia Skäringer om sin sjukdom: ”Dödsångest”

avPatrik Jäverbo

NÖJE

Fick ett ultimatum: Låt mig sjukskriva dig – annars riskerar du att dö

1 av 2 | Foto: TV4
Mia Skäringer i ”Hellenius hörna”.

Mia Skäringer berättar i TV4:s ”Hellenius hörna” om sin utbrändhet och hur hon slet ut sin kropp genom att jobba för hårt utan att aldrig sakta ner. Läkarna gav henne till slut ett ultimatum: Dra ner på jobbet, annars riskerar vi att ses på bårhuset.

– Jag var så dålig, jag hade dödsångest, säger hon i programmet.

Mia Skäringer har varit sjukskriven i ett halvår, det var under succéföreställningen ”Avig Maria” som hon kände att det var någonting som var fel, hon började att dra sig undan innan föreställningarna, blev grinig och fick problem med att andas.

– Psykist kände jag mig rätt stabil, men min kropp började långsamt lägga av, det var andningen jag fick kämpa med. Det är hemskt, men för att huvud taget få syre till slut fick jag börja gäspa, jag framkallade något sätt för att komma ner i bröstkorgen och få ett djupt andetag, säger hon i programmet.

Det var det som fick henne att uppsöka en läkare, hon kände yrsel och att hon skulle kunna svimma när som helst. Läkaren såg direkt att det var något som inte stod rätt till, och gav henne ett ultimatum: Låt mig sjukskriva dig, annars kommer nästa gång vi ses vara på ett bårhus.

”Jag hade dödsångest”

Under perioden hade hon flera projekt igång, bland annat andra säsongen av ”Ack Värmland” men även produktionen av ”Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann” var på gång.

– Jag var så dålig, jag hade dödsångest, jag började fundera på om jag skulle få vara kvar med mina barn, så dåligt mådde jag. Det är svårt med utbrändhet, det är svårt att bevisa hur sjuk man är för någon och plötsligt kommer man till en punkt där jobbet är väldigt oviktig.

Tillbringade tid med barnen

Mia Skäringer, som annars reser mycket i jobbet har under sin sjukskrivningperiod tillbringat mycket tid med sina barn där hemma, bland annat hjälpt till med läxorna och ordnat fika.

– Det är ju hemskt att det ska behöva gå så långt för att man ska vara hemma, säger hon under programmet.

”Hellenius hörna” sänds söndagar 20.00 på TV4.

ARTIKELN HANDLAR OM