Mette Friberg slutar på SVT: ”Det har skötts totalt vidrigt”

avLinnéa Borgert

Får stöd av Janne Josefsson: ”Det trodde jag inte om SVT”

1 av 5

Storbråket på SVT i Göteborg har gjort att samhällschefen Mette Friberg slutar på SVT.

För cirka två månader sedan fråntogs hon ansvaret för Uppdrag granskning. Det blev droppen, säger Friberg till Nöjesbladet.

– Det har skötts totalt vidrigt. Jag känner att jag inte orkar längre. Förtroendet är borta, säger hon.

Det var i början av februari som det infekterade bråket mellan samhällsredaktionen och ledningen på SVT Göteborg blev offentligt. Grunden i konflikten var ett förslag från ledningens sida att frånta Mette Friberg, chef för samhällsdivisionen, ansvaret för Uppdrag granskning.

På SVT-huset i Göteborg hade man ett krismöte där ett 40-tal medarbetare från samhällsredaktionen deltog.

Vidare har 28 journalister skrivit på ett brev adresserat till SVT:s vd Hanna Stjärne. I brevet skriver de att de har tappat förtroende för Ylva M Andersson, chef för SVT Göteborg.

”Det finns flera exempel på hur Ylva M Andersson visat prov på att inte förstå villkoren för vårt arbete. Sammantaget leder detta till en djup förtroendekris, som alltså är större än den personliga konflikten mellan Friberg och Andersson”, står det i brevet, som är signerat av bland annat Janne Josefsson, Belinda Olsson och Axel Gordh Humlesjö.

”Det räcker nu”

Nu väljer Mette Friberg att lämna SVT – efter 17 år.

– Det här har varit en långvarig konflikt som blev akut när Ylva M Andersson beslutade att ta Uppdrag granskning från mig och från samhällsavdelningen. Ett totalt oansvarigt beslut som hon fattade över mitt huvud och som inte kunde motiveras, säger hon till Nöjesbladet.

– Det var droppen som fick bägaren att rinna över.

Mette Friberg berättar att hon kontaktade SVT:s ledning i Stockholm.

– De nonchalerade situationen i Göteborg totalt. Det tog flera veckor. Det var inte förrän media skrev om konflikten som de kom i skytteltrafik, säger hon.

Senast i tisdags var hon uppe i Stockholm för ett möte med ledningen.

– Jag har gjort vad jag har kunnat. Suttit i samtal med ledningen för att hitta en seriös lösning. Trots att ledningen har sagt att de verkligen vill ha kvar mig så har de skött det här helt vidrigt. Nu går det inte längre. Det räcker nu.

Josefsson är matt

Janne Josefsson är en av flera journalister på samhällsredaktionen som ställt sig bakom Mette Friberg och kämpat för att hon ska komma tillbaka som chef för Uppdrag granskning.

– Jag blir matt, ledsen och nedbruten av att höra detta, säger han till Nöjesbladet.

Han säger att Mette Friberg har varit otroligt viktig för redaktionen.

– Hon är den som har byggt upp den här redaktionen till vad den är i dag och där vi står, där vi bedriver viktig journalistik.

Vad händer nu?

– Ja, vad händer nu? Jag frågar mig samma sak. Ska vi bara stå och titta på? Det här är sånt vi gör program om, hur man behandlar människor, och nu ska vi bara stå och titta på och acceptera? Och fortsätta jobba på måndag, vilket vi förmodligen kommer att göra. Men jag vet inte, jag behöver tid att tänka.

– Jag tycker inte man har gjort det man kan begära av en personavdelning eller en företagsledning. Det trodde jag inte om SVT.

Aftonbladet har sökt Ylva M Andersson, som inte vill ge någon kommentar.