Johan Rheborg: ”Morran” föddes genom en förkylning

Av: Andreas Hansson

Publicerad:
Uppdaterad:

Så skapades ”Morran och Tobias” – och gjordes utan filmbidraget

1 av 5

Hon har tagit Sverige med storm.

Nu berättar Johan Rheborg hur figuren Morran föddes.

– Den föddes genom en förkylning, säger han i TV4:s ”Hur blev det såhär?”.

Fram tills mitten av maj spelade Johan Rheborg och Robert Gustafsson in ”Morran och Tobias – som en skänk från ovan” runt omkring i Stockholmsområdet.

Men figuren föddes någon helt annanstans – nämligen på Öland för många år sedan, avslöjar Johan Rheborg i TV4:s webbserie ”Hur blev det såhär?”.

– Den föddes genom en förkylning under en Killinggängetkonferens på Öland som var helt fruktansvärd. Det blåste, vi mådde dåligt, stekte vilt, hade inga idéer och jag satt och var förkyld i ett annex: ”Blide nåt, blide nåt eller ska jag bara sitta häär?”. Jag lekte med rösten och tänkte att det här är en röktant. Det här var för jättemånga år sedan, säger han.

”Förra våren var det helt tokigt”

När Gustafsson och Rheborg sedan fick uppdraget att göra en webbhumorserie för SVT:s humorsatsning ”Svensk humor”. Först var idén att serien skulle handla om två bröder i ett hus i skogen, men sedan ändrades det till att handla om en mamma och hennes vuxna son.

– Vi skulle göra 24 korta julkalenderepisoder, helt plötsligt var det ”ni får göra 16 episoder, vi har inte pengar till mer än 16”. Så vi tänkte att okej, vi gör en skadeskjuten julkalender. Då sa de ”den kommer inte gå i jul”. Sedan slängdes den bara ut på webben och började sprida sig. Förra våren var det som att det var helt tokigt. Mängden citat som har kommit tillbaka till mig har jag aldrig varit med om tidigare, säger han till TV4.

”Det blev inga pengar”

Och succén har varit omåttlig, med höga tittarsiffror.

I dag kan Nöjesbladet visa de första bilderna ur den kommande filmen. Men vid finansieringen fick de klara sig utan filmstöd för Svenska filminstitutet.

– Vi skulle till SFI för att få pengar och göra en pitch, det tog mindre än en minut för mig att känna ”här blir det inga pengar”. Jag var ganska bra på att sälja in denm jag hade en tydlig idé om hur vi skrev filmen, ett experiment på hur man kan skriva humor i film, att försöka hitta nya sätt att göra roligheter på. Det blev inga pengar, inte en spänn trots all statistik.

Publicerad:

LÄS VIDARE