Mejla

Joacim Forsén

Record Store Day-kurvan går spikrakt uppåt

Upplagor så små att de knappt finns, orimliga bildskivor och nya livekvällen Record Store Night.

Men roligast med årets Record Store Day är alla de svenska album som äntligen släpps på vinyl för första gången.

I dagarna kom ny statistik som visar att medan cd-skivan backade med 12 procent ökade försäljningen av vinyl med 54 procent under 2015. Ett numera bekant scenario.

Och en lika spikrak kurva uppåt har Record Store Day. Sedan starten 2007 har den vuxit från en entusiastdriven räddningsplanka för skivbutikerna till ett kommersiellt jippo för både handlarna och fansen.

Förutom de trevliga livespelningarna i butikerna är det förstås alla nya, roliga, unika, limiterade och spännande skivor som är kärnan. Och utropstecknen är många i år. Som Thåström-klossen ”Ungefär så här”, en limiterad vinylversion av förra årets cd-box med samma namn. Med den får några av Pimmes svårfångade originalvinyler, som till exempel ”Det är ni som e dom konstiga det är jag som e normal”, efterlängtade återutgivningar som inte äter hål i plånboken. Emmylou Harris "Wrecking ball” är en annan dyrgrip i originalpress. Nu får den en välbehövlig vinylrelease i RSD-utgåvan på tre LP. Tom Pettys Mudcrutch släpper en helt ny singel.

Av de internationella RSD-släppen är det tyvärr fortfarande många som inte ens når de svenska skivbutikerna eller gör det i så små upplagor att det är kört redan när handlarna låser upp dörren. Därför är det extra roligt att så många svenska album får sin första vinylrelease på årets event. Den här gången verkar bolagen dessutom ha lyssnat på skivköparna. Redan i oktober förra året efterlyste svenska Record Store Day förslag på sin facebook-sida och flera av fansens tips har blivit verklighet. Som att Atomic Swings två första album och Bo Kaspers Orkesters ”Söndag i sängen” nu släpps på vinyl (jag hade gärna sett alla de tre första BKO) och att Hellacopters ”Supershitty to max” får en ny release, om än som bildskiva.

Själv väntar jag fortfarande på Tomas Andersson Wijs ”Ett slag för dig” på LP och att få fylla den jobbiga vinylluckan i Peter LeMarcs katalog, från 1995 till 2005.  Kanske till Record Store Days 10-årsjubileum nästa år?

Joacim Forsén listar 10 favoriter från Record Store Day 2016

”Ungefär så här”

(Thåström)

Svulstig och gedigen pjäs som precis som förra årets cd-box samlar allt Pimmes solomaterial. Fast på vinyl. Inklusive 22 bonusspår och en bok med nya Gradvall-intervjuer.

”Wrecking ball”

(Emmylou Harris)

Äntligen en nyutgåva på vinyl för den som inte vill ruinera sig på Ebay. Tre remastrade 180-gramsvinyler, som också innehåller bonusspår.

”En skiva till kaffet”

(Freddie Wadling)

Snygg och välgjord med fint trifold-omslag. För första gången på vinyl.

”Magic villa”

(Thomas Rusiak)

RSD-utgåvan på Rusiaks stilbildande solodebut från 2000 har växt från två lp till en tung jubileumsutgåva på fyra lp. Analogt remastrad med bonusmaterial – b-sidor, remixer och tre demospår. Albumet är limiterat till 500 exemplar.

”Gifts of changes”

(Anna Ternheim)

Snygg tiotummare i röd vinyl, med bland annat sångerskans vemodigt vackra Backstreet Boys-cover "Show me the meaning of being lonely”.

”The roulettes sides”

(John Coltrane)

Återutgåva med Coltranes inspelningar på Roulette, tidigare utgivna på 70-talet. 10-tummare limiterad till 4500 ex.

”A car crash in the blue”

(Atomic Swing)

Den klassiska debuten når tillsammans med ”Bossanova swap meet” ut på vinyl för första gången. Kul.

”Handen i fickan fast jag bryr mig”

(Veronica Maggio)

Helt galen box med senaste albumet och två extralåtar – allt på 12 vinylsjuor.

”The final countdown” (30th anniversary)

(Europe)

Det har enligt Record Store Days facebooksida landat obegripliga tre (3!) exemplar i Sverige. Grattis till dem som hittar ett.

"Söndag i sängen”

(Bo Kaspers Orkester)

Välbehövlig vinylrelease, som jag tar för givet följs av resten som saknas. Inte minst ”Amerika”.

Publisert: