Annika Lantz om sin cancer

Uppdaterad 2016-07-12 | Publicerad 2016-06-26

Fick diagnos förra året: ”För mig blev sjukdomen snabbt en vana”

I Annika Lantzs sommarprat berättar hon om saker hon aldrig pratat om i radio tidigare.

Bland annat sin livmoderhalscancer.

– Ärligt talat fattar jag ju knappt själv vad jag gått igenom, säger hon i programmet.

Journalisten och programledaren Annika Lantz, 48, är dagens sommarpratare i ”Sommar i P1”. Temat för Annikas program är att prata om det hon aldrig pratat om i radio tidigare. I den kategorin hamnar sjukdomen som drabbade henne förra året.

– Sen fick jag ju cancerdiagnos förra året. Då måste jag säga att jag ändå blev lite överraskad, säger hon i radioprogrammet.

Fick besked i februari

Det var i februari som radioprataren fick beskedet om livmoderhalscancer.

– Helt sjukt. Bokstavligt talat. Jag som gått på alla min kontroller och några till. En månad senare började min behandling. Cellgifter och strålning. Vilken jävla grej alltså. Redan tidigt fick jag reda på att jag skulle få behålla håret men jag var mest nyfiken på om jag skulle få behålla livet, säger hon i programmet.

Vid ett tillfälle, precis innan hon skulle behandlas med cellgifter, önskade en färdtjänstchaufför henne lycka till. Något som hon hade svårt för under behandlingsperioden.

– Lycka till tidigare i livet har ofta varit förknippat med en viss sorts kontroll. Ett lycka till när du är utlämnad åt dina sinnesjuka celler och en behandling vars ena beståndsdel är gift och den andra har samma symbol som Tjernobyl. Ett lycka till då är som att bli påmind om att detta kan gå åt helvete.

Stödet från maken

I sitt sommarprat berättar Lantz också om de stöd hon fick från sin make Tomas Granryd. Hur han stod bredvid när Annika kämpade mot sjukdomen.

– Vänta ut med min hand i sin. Som jag har älskat honom för det. Kanske inte så vackert som det låter. Det var inte ett helt snyggt älskade. Det var ett tyst krävande sätt som en fågelunge som tappat rösten. Jag tog ofta hans omsorg för givet men bara för att jag inte orkade annat, säger hon i programmet.

Trots att sjukdomen omfattade de båda var Tomas tvungen att vara frisk, gå till jobbet, laga mat och ta hand om barnen.

– För mig blev sjukdomen snabbt en vana, men för Tomas som stod bredvid var varje dag en ny. Aldrig vila, alltid på tårna, säger Annika i ”Sommar i P1”.

– Jag tänker på Tomas. Hur ska jag någonsin förstå vad han har gått igenom. Ärligt talat fattar jag ju knappt själv vad jag gått igenom, säger hon.

”Allt såg bra ut”

Annika klev av vardagen i mars och var tillbaka i augusti.

– Som om ingenting hänt. Så klart är jag rädd det är en hybris som kommer straffa sig. Allt är som vanligt, säger hon som sommarpratare.

I dag behandlas hon inte mer. Och när hon skrev sitt manus inför sommarpratet hade hon precis kommit från sin andra kontroll ett år efter avslutad behandling.

– Allt såg bra ut. Jag fick beröm för mina slemhinnor. Komplimanger ser annorlunda ut efter 45. Allt såg bra ut. Allt kändes bra, säger hon i programmet.

Hon har flera gånger frågat sig själv hur det kunde hända henne, och landat i svaret "ibland händer det bara".

Nöjesbladet har sökt Annika Lantz utan framgång.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln