Melodifestivalen 2015

Mellomodet vi minns

NÖJE

Smaklöst, vulgärt och alldeles, alldeles… underbart! Ja, vi älskar också melodifestivalen. Under veckorna fram till finalen så kommer vi lista 40 år av The You Ways mellomodefavoriter. Från Abba 1974 till Ace Wilder 2014. Som krydda får vår moderedaktör - som levt i Sverige- och melodifestivalexil det senaste decenniet - ge sin syn på kläderna i Sveriges absolut största tävling. Vi började med åren 2005 till 2014. Nu fyller vi på med 1995-2004! Gör dig beredd på en väldigt speciell skinnrock och festivalgeneralen själv i pojkbandslook.

Pernilla Wahlgren, Kikki Danielsson.
Pernilla Wahlgren, Kikki Danielsson.

1985

Vi fullkomligt älskar Pernilla Wahlgren här. Det som kryddar bilden ännu mer är att för 30 år sedan så var det här en klädchock i mellosammanhang och skapade stora rubriker genom den i mångas ögon allt för tuffa ”outfiten”. Årets segrare Kikkis hockeyfrippamohawk och lediga kommunalrådsoutfit passerade dock under moralpanikens radar.

Moderedaktörens kommentar: Ah, ja, Pernilla ser ju stencool ut och visst är det Emilio Ingrosso bakom? Kikki känns ju som en klassisk 80-tals outfit med axelvaddar hela dagen lång, men jag har svårt att säga att jag gillar det.

Anna Book, Style, Lena Philipsson.

1986

När man pratar nostalgiskt om 80-talsmode så är det egentligen den melodifestivalen 22 mars 1986 alla åsyftar.  Den innehöll allt från stora hår till grälla färger. Årets festival avgjordes också i en första omgång med en så fräsch tidstypisk grej som musikvideos med en klassisk Git Perssonvideo där Jan Guillou agerade som Dracula. Årets vinnare blev Lasse Holm & Monica Törnell. Årets citat var Lena Philipssons när hon berättade att hon ”Syr sina egna kläder”.

Moderedaktörens kommentar: Yes, the battle of the Big Hair med Style som överlägsna vinnare. För Lenas del så var det väl ändå skönt att hon slutade sy sina egna kläder sedan.

Lena Philipson, Lotta Engberg, Arja Saijonmaa.

1987

Det värsta med att Lasse Holm vann året innan var inte låten ”E de det här du kallar kärlek” - det var att artisterna anammade Lasse Holm-looken. Det vill säga så neutralt som möjligt. När segraren Lotta Engberg var en av få som faktiskt stack ut med lite safariinspirerat förstår man avsaknaden av stilpoäng 1987.

Moderedaktörens kommentar: Åh men nej. Visst Lena har tagit i lite. Men jag kan bara säga att jag är glad att jag inte var mer än spädbarn det här året.

Tommy Körberg, Lotta Engberg, Lena Philipsson.

1988

Stad i ljus sjöng Tommy Körberg och sopade hem hela tävlingen. Mode i mörker konstaterar vi och går vidare.

Moderedaktörens kommentar: Jo hoppar högt gör man ju inte, men ändå, Lotta Engberg har ju tagit sig ljusår framåt och cykelbyxorna under kjol som Lena kör kan vi ändå inte dissa helt, det är ju en trend som spås vara snart tillbaka…

Lisa Nilsson, Tommy Nilsson, Lili & Susie.

1989

1989 var hårrocken som störst världen över. Power Ballads-plattorna såldes i samma takt som ozonlagret försämrades av all hårspray. I mellon ville man inte vara sämre, Lisa och Tommy Nilsson duellerade i störst hår – gamle Easy Action-sångaren Tommy gick segrande ur kampen och vann även hela tävlingen. Lili & Sussie-bilden har vi slängt med som en bonus.

Moderedaktörens kommentar: Stora hår och randiga kavajer i all ära. Jag söker mina ögon osökt till Johnny Bravo-frippan längst till höger. WOW!!!

Lisbet Jagedal, Edin-Ådahl, Peter Jöback.

1990

Stora kavajer, luftiga skinnjackor, mönstrade skjortor, höga midjor och BOOTS! Muren hade fallit i Berlin och mellon firade in 1900-talets sista årtionde med att inspireras av förortsdiskomodet i de forna Östeuropa. Och i alla fall Peter Jöback hade feeling. Vann gjorde herrarna i mitten - Edin-Ådahl.

Moderedaktörens kommentar: 90-talets början nnan minimalismen styrde upp trendgraderna går ju inte till historien som något vi lyfter fram. Men de där jeansen är ju faktiskt superheta just nu - om man bortser från de vita tofsarna - så ett rätt blir det ändå.

Carola Häggkvist, Pernilla Wahlgren.

1991

Carola vs Pernilla. I schlagergiganternas musikkamp blåste Carola bort Pernilla fullständigt med sin hårfläktsackompanjerade ”Fångad av en stormvind”. Modemässigt var det inte samma resultat.

Moderedaktörens kommentar: Pernilla Wahlgren har ju från 1985 gjort en motsatt Sandy i Grease och gått från tuff rockbrud till stylish chic. Älskar den läckert tidlösa enkla klänningen.

Lizette Pålsson, Christer Björkman, Py Bäckman.

1992

Hej, melodifestivalen 1992 här. Bara så ni vet, det här året fanns det inte någon som helst gemensam stilnämnare. Men vi tar nya tag. Imorgon är en annan dag som Björkman sjöng och vann med. Hejdå.

Moderedaktörens kommentar: Alltså är jag konstig om jag säger att jag gillar den röda outfiten, den är rolig på något sätt - ja, minus armvärmarna då!

Arvingarna.

1993

Låt oss stanna upp här ett tag. Arvingarna har alltid bjudit på härliga mellooutfits men den här vinnarskruden från 1993 är bara helt fantastisk. Lägg där till de där klassiska pojkfripporna. Att Eloise skulle vilja vara mer än bara vänner säger sig väl självt.

Moderedaktörens kommentar: Oj vad det händer mycket här. Det krävs självförtroende för att bära upp det här helt klart. Frågor som föds är ju om det var härifrån Louis Vuitton tog sin inspiration att kladda ner sina väskor med tryck? Är det här dansbandspojkarnas sätt att kontra på att dåtidens rappare alltid sjöng sina namn?

Marie Bergman & Roger Pontare, Nick Borgen.

1994

Någon kanske skulle säga att 1994 års mest omvälvande händelse var att Sverige tog VM-brons i fotboll. Pyttsan säger vi, det var ju att Roger Pontare debuterade i melodifestivalsammanhang (och vann tillsammans med Marie Bergman). Schlagermodet var förändrat för alltid. Nick Borgens skinnväst och ”sladda med PV:n och lyssna på Sator”-look får illustrera det 1994 allmängiltiga schlagermode.

Moderedaktörens kommentar: Jag kan väl tycka att det är lite obehagligt med döda kreatur runt halsen. Men man kan ju inte annat än imponeras av denna stilintegritet Roger Pontare har.

Henrik Åberg, One More Time.

1996

Karaoke på kommunledningskontorets julfest? Ja, på mitten av 90-talet räckte det långt med att hålla stilen nedtonad. Elvis-imitatören Henrik Åberg hade året innan vunnit Sikta mot stjärnorna med samma koncept. I meldoifestivalen 1996 fick han dock se sig slagen av Nanne Grönvall och Maria Rådstedt i One More Time.

Moderedaktörens kommentar: Ja herregud. Kontorslook är ju i sanning en bra beskrivning. För att vara 1996 har jag väl inga major fashion-issues med det här. Men gud vad stramt och tråkigt.

Cajsa Lisa Ejemyr, Blond, Andreas Lundstedt.

1997

Nej, det är inte något syntest. Det kvittar hur långt tid du kommer stirra på den här bilden. Du kommer fortfarande bara se svart. Det här var realiteten 1997. På skivlistorna firade färgklickar som Aqua, Spice Girls och No Doubt stora triumfer. På Melodifestivalen var allt källarmörker. Segrare? Bandet Blond.

Moderedaktörens kommentar: Men herregud, jag ser ju knappt vad de bär för något. Och han till höger, det kan väl inte vara han i Alcazar?

Jill Johnson, Nanne Grönvall.

1998

Vi vandrar vidare i det eviga stilmässiga mörkret som var Melodifestivalen under mitten-slutet av 90-talet. Jill Johnson vann 1998 års uppsättning med ”Kärleken är”. Men vi jublar mest åt Nanne Grönvall som lämnat kontorstanten från 1996 bakom sig och åtminstone gjorde en ansats att ge mellon lite show igen.

Moderedaktörens kommentar: Oj, Jill Johnson kör alltså i en klassisk ”Mother of the-bride-kappa”. Det känns väldigt mycket Camilla Parker-Bowles över den. Men roligt? Nej.

Christer Björkman, Arvingarna, Martin Svensson, Roger Pontare, Charlotte Nilsson.

1999

Om Backstreet Boys var det största bandet på jorden 1999? Ja, ett utav dem i alla fall – Arvingarna och nuvarande festivalgeneralen Björkman var inte sen med att haka på pojkbandstrenden. Varför Martin Svensson är med här, för han var så yeah yeah, wow wow så klart.

Moderedaktörens kommentar: Yes. Roger Pontare is in the building. Då händer det alltid grejer. Charlotte Nilsson minns man ju dock bättre från Eurovision-finalen sedan med sin rosa body.

Magnus Carlsson, Roger Pontare, Balsam Boys, Hanna Hedlund.

2000

Det nya milleniet rivstartade med att stilfyverkeriet Roger Pontare satte ribban högt och sprakade hem hela tävlingen. Färg var återigen modet och sett till Balsam Boys och Hanna Hedlunds rymdkaptens-outfits så anar vi att det andades lite framtidstro - med undantag av Hedlunds 90-talstelefon…

Moderedaktörens kommentar: Nä men titta vilka härliga detaljer och accessoarer. Det här är ju mycket roligare än konstym-åren.

Magnus Carlsson, Friends, Date.

2001

Skinnbyxor och jeans. Lätt utsvängda. Nej, 2001 års Mellofestival hade inte gemensamt som krav att deltagarnas nedre delar av scenoutiften skulle grävas fram ur någon gammal rockrävs garderob. Vinnare i sångtävlingen blev för övrigt tjejerna i rött.

Moderedaktörens kommentar: Utsvängda byxor som ju kommer tillbaka som trend i år var ju rätt renligt för det året också. Även om grabbarna i det här fallet kanske som helhet går lite för mycket åt Saturday Night Fever-hållet för att det ska kännas som en fullpoängare.

Foto: Krister Hansson

Molle Holmberg, Afro-Dite, Magnus Carlsson, Hanna & Linda Hedlund, Mendez.

2002

2002 uppvisade en fullständig kakafoni av stilar. Men det finns - om inte ett försvar - åtminstone en förklaring. Detta var året som Melodifestivalen utökade till fyra deltävlingar och det gällde självklart att göra en impact redan från början. Afro-Dite i klassisk Las Vegas-stil glittrade mest och snyggast och vann hela schabraket.

Moderedaktörens kommentar: OK. Att det spretar är väl ett understatement. Men om man bortser från Pontare alla tidigare år så märks det väldigt väl att det där med scenkläder nu är väldigt viktigt. På gott och ont…

Jill Johnson, Fame, Style, Alcazar

2003

Melodifestivalen 2003 var under fullständig belägring då hela artisteliten färgbombade tonartshöjningen ur de sex melloveckorna. Som en fredens sändebud i vitt steg sedan Magnus Bäcklund och Jessica Andersson i Fame segrande ur striden.

Moderedaktörens kommentar: Det är ju stilmässigt lite mer sammanhållet än året innan – men färgmässigt vågar de ännu mer. Men alltså, åååh Jill, vilka framsteg hon har gjort jämfört med 1998.

Sandra Dahlberg, After Dark, Lena Philipsson, E-type, Karl Martindahl.

2004

OK, sammanfattningsvis trenderna 2004. Kvinnorna (och dragqueen Christer Lindarw) bjöd på Schlagershow hela vägen ut. Männen nöjde sig med att personifiera rocktrubadurkväll.

Moderedaktörens kommentar: Asymmetriska kortkorta klänningar och höga stövlar. Jag tycker verkligen om det här för mellosammanhang. Grabbarna passar jag på.

Linda Bengtzing, Martin Stenmarck, Nanne Grönvall, Sanna Nielsen & Fredrik Kempe. Foto: Jerker Ivarsson, Peter Kjellerås

2005

2005 var året Martin Stenmarck vann med ”Las Vegas” och ja, stilmässigt var det rätt Nevadakitsch delux som gällde. Detaljer, glitter och skinnkostymer. Eller vi kanske ska kalla det klassiskt mellomode.

Moderedaktörens kommentar: Aha, det var det här året vi skulle ha snedskurna kjolar ser jag. Nanne känns ju som melodifestivalen som man föreställer sig men Linda Bengtzing. Jag kan inte sluta titta på henne, det är så mycket att ta in.

Kikki Danielsson, Roger Pontare, Sandra Dahlberg, Jakob Samuel i The Poodles, Carola, Björn Kellman. Foto: Urban Andersson, Anders Deros, Peter Wixtröm

2006

Låt oss presentera melodifestivalen 2006: Ett smörgåsbord av stilar som vi helt ärligt inte är hundra procent säkra på om de någonsin varit trendriktiga. På scen vann Carola med Evighet - och i all evighet kommer vi minnas mellomodet 2006 med chock - men absolut också med glädje.

Moderedaktörens kommentar: Är det här 2006 på riktigt? Vad hände med världen just det året? Ska man se något gemensamt drag så kan man väl med mycket vilja se drag av glamrock hos dem alla, förutom Björn Kjellman som är Gåtan i Batman. Men helt seriöst kapitulerar jag. Det här är helt fantastiskt!

Marie Lindberg, Sanna Nielsen, Ola Salo i The Ark, Andreas Johnson. Foto: Peter Wixtröm

2007

Efter solsken kommer regn. Efter färgbomben 2006 kom gråskalans 2007. Helt uppenbart var det dock väldigt hett med glansiga material. Men pratade vi om glamrocksinfluenser 2006 så togs nu steget fullt ut i och med The Arks segertåg.

Moderedaktörens kommentar: Känns ju genomgående ganska tråkigt. Men jag gillar Ola Salo, han har försökt få till lite show och scenkostym i alla fall. Och skinnkostymen, ja det kanske var rätt rockigt 2007, eller var det mer pojkband då?

Linda Bengtzing, Charlotte Perelli, Sanna Nielsen. Foto: Lina Siksjö

2008

Varning, här kommer en dålig ”ordvits” (med efterföljande förklaring): I ett svartsynkat startfält var det Charlotte Perelli som glittrade och stod verkligen ut som den riktiga hjälten det här året… (Charlottes vann med bidraget Hero).

Moderedaktörens kommentar: Ja men, nä det här var ju ganska intetsägande. För att vara melodifestival så är det väl ganska nedklätt. Men yes. Charlotte glänser!

Agnes, Philman & Pål (Grotescogänget), Alcazar, Caroline af Ugglas. Foto: Peter Wixtröm, Ola Axman

2009

Malena Ernman vann men lämnade inga direkta stilavtryck. Många pratade om Caroline af Ugglas stövlar. Alcazar var som alltid disco 2000. Som pausunderhållning fick vi uppkört en dos - inte så värst trendriktig - kosackrave i ansiktet som fick den ryska björnen att ryta ifrån. Och sedan hade vi Agnes! En från topp till tå guldglittrande Agnes! En fullständigt fab Agnes!

Moderedaktörens kommentar: Det här känns ju som en riktigt melodifestival ska vara. Med brasklappen att det verkar vara melodifestivalen då alla ville se ut som Britney Spears. Jumpsuiten har vi sett på Brittan och den där cyanrosa outfiten känns som tagen ur Toxicvideon.

Eric Saade, Anna Bergendahl, Peter Jöback Foto: Lina Siksjö, Peter Wixtröm

2010

När ett par röda conversedojor är det som vi får mest nostalgikickar av såhär i efterhand så kan vi väl konstatera att mellomodet 2010 inte tar något större utrymme i historieböckerna. Och ja, det var conversskorna och Anna Bergendahl som gick vinnande ur själva låttävlingen också.

Moderedaktörens kommentar: Aha, fyra år efter Lily Allen tog världen med storm i tårtklänning och sneakers så nådde det alltså svenska melodifestivalen. Och Eric Saade, skjorta som hänger utanför tillsammans med skinnhandskar, nja det passar väl sig inte riktigt. Däremot Peter Jöback skulle nog skippat att stoppa in tröjan i byxorna - eller använt ett skärp åtminstone. Next year, please!

The Moniker, Eric Saade, Linda Bengtzing, Love Generation. Foto: Magnus Sandberg, Lina Siksjö

2011

Eric Saade och hans skinnhandskar tog hem hela tävlingen det här året. Linda Bengtzing körde i en kycklinggul outfit. Utöver det. Nä, bara ännu ett mellanår för mellomodet.

Moderedaktörens kommentar: Men kom igen nu. Inget som sticker ut. Lite fegt. Next year please!

Danny Saucedo, Molly Sanden, Björn Ranelid, Loreen. Foto: Robin Lorentz-Allard, Magnus Sandberg

2012

2012 cementerade en tre år lång torrperiod för mellomodet. Danny Saucedo gjorde sitt bästa att sätta ljus på tillställningen med sin futuristiska neonljusoutfit. Björn Ranelids solbränna gav lite färg. Men om man bortser från det musikaliska var det återigen ingen eufori att tala om.

Moderedaktörens kommentar: Alltså, är det verkligen melodifestivalen? Återigen. Tamt. Enkelt. Vart är glittret? Vart är färgen? NEXT YEAR PLEASE!

Army of Lovers, Robin Stjernberg, Carola, Yohio. Foto: Magnus Sandberg

2013

Sådärja! En portion Army of Lovers. En portion mangaYohio. En portion Carola (mellanakt) som plockar upp den blekgula succéfärgen från 30 år tidigare. Mellomodet is alive och mår bra igen. Som vinnare av hela schabraket stod sedan Robin Stjernberg.

Moderedaktörens kommentar: W.T.F. Nu händer det grejer igen! Jean-Pierre Barda skrämmer mig faktiskt. Schysst att han matchar blommorna på bröstet med ett plåster på knät. Men jag gillar verkligen mangastilen på Yohio. Kul och spexigt.

Anton Ewald, Alcazar, Ace Wilder. Foto: Robin Lorentz-Allard

2014

Sanna Nielsen vann själva låtkampen men vi lämnar hennes anonymt svarta klänning utanför och lämnar över modematchen till Anton Ewalds mosaikjacka vs Alcazars discoglitter vs Ace Wilders sportkombo. And the winner is…

Moderedaktörens kommentar: …WOW. Alltså Ace Wilder, det här känns ju faktiskt som trendriktigt - på riktigt. Sporttrenden var ju så rätt här. Imponerande!

Av: Stefan Axell & Beatrice Trodden

ANNONS EXTERN LÄNK

Sommar-rea hos Gina Tricot – upp till 70 % rabatt på sommarkläder!

Gina Tricot

Publisert:

Aftonbladet

/

Nöje

/

Melodifestivalen 2015

ÄMNEN I ARTIKELN

Mode

Melodifestivalen