SVT-profilen bryter ihop i ”Musikhjälpen”

Hanna Persson om känslosamma mötet med 7-årige pojken

avJakob Meijer

Sjuårige Yordi väckte starka känslor hos Hanna ”Hannapee” Persson.

När SVT-profilen i ”Musikhjälpens” direktsändning berättar om mötet brister det för henne.

– Det som är så tungt med den familjen som vi fick möta är att de har fått en del hjälp men inte all den hjälp de behöver, säger hon i tisdagens sändning.

Hanna Persson är utrikeskorrespondent i årets ”Musikhjälpen”. Hon rapporterar från Guatemala där hon träffar barn med olika funktionsnedsättningar.

När hon på direktlänk från Guatemala ska berätta om mötet med de två bröderna Yordi Emanuel och Elvis Marc kan hon inte hålla tillbaka tårarna.

Yordi föddes med en ovanlig hudsjukdom som gör att hans hud fjällar.

– Det som är så tungt med den familjen som vi fick möta är att de har fått en del hjälp men inte all den hjälp de behöver, säger en märkbart rörd Hanna Persson i direktsändning.

1 av 3 | Foto: SVT
Hanna ”Hannapee” Persson i ”Musikhjälpen 2018”.

”Kändes så himla jobbigt att lämna dem”

Hon förklarar att sjuårige Yordi Emanuel måste smörja sin hud regelbundet, men familjen har inte råd att köpa salvorna som behövs.

– Sen kom det fram lite längre fram i intervjun att de här salvorna var slut och det tycker jag kändes så himla jobbigt, att lämna den här familjen och Yordi där utan de här salvorna, säger Hanna Persson och brister ut i gråt.

– När jag intervjuade mamman sa hon det. Hon bröt ihop för hon kände sig som en sån extremt dålig förälder för att hon inte kan ge sitt barn det han behöver

Hanna Persson berättar även om stigmat som familjen får uppleva i byn där de bor och hur barnen är vana med att bli kallade öknamn. Situationen för familjen har blivit bättre, men hon tycker det ändå är smärtsamt att barn ska behöva uppleva sådant.

”Musikhjälpen” sänds måndag 10 till söndag 16 december från Lund på SVT, SVT Play och Sverige radio.

ARTIKELN HANDLAR OM