Lasse Holm fyller 75: ”Firar med att vara barnvakt”

avTorbjörn Ek

Foto: NORA LOREK / TT / TT NYHETSBYRÅN
Lasse Holm.

Han har skrivit fem Mello-vinnare och hyllas av Max Martin.

Men Lasse Holm vill inte uppmärksamma sin 75-årsdag.

– Jag firar med att vara barnvakt till mina barnbarn, säger Lasse Holm.

Lasse Holm fyller 75 i dag söndag. Men den folkkära artisten och programledaren tänker inte uppmärksamma högtidsdagen på något särskilt sätt.

– Jag firar med att vara barnvakt till mina barnbarn och undanber mig uppvaktning. Födelsedagar har alltid varit av mycket ringa intresse, hälsar han via sms.

Men Lasse Holm är ändå värd att uppmärksamma.

Han är ju den enda som haft med låtar i Melodifestivalen i fem decennier, under 70, 80, 90, 00 och 10-talet. Det började 1978 med ”Miss decibel” som han framförde själv tillsammans med Kikki Danielsson och Wizex. den senaste av hans alster som tävlat var Lotta Engbergs och Christer Sjögrens duett ”Don’t let me down” 2012.

Sjöng om italiensk mat

1986 tog han klivet in i rampljuset som soloartist. Dels genom att återigen vinna Melodifestivalen, men den här gången inte enbart som låtskrivare som det varit tal om tidigare (”Dag efter dag” med Chips 1982, Carolas ”Främling” 1983, Kikki Danielssons ”Bra vibrationer” 1985).

”E’ de’ det här du kallar kärlek” framförde han själv i duett med Monica Törnell.

Framträdandet vid Eurovision song contest i norska Bergen blev en smärre skandal, när Lasse Holm hoppade upp på ett piano medan musikern och skådespelaren Sten Carlberg spelade elgitarr i bar överkropp. Andra länders delegationer ansåg att svenskarna inte tog tävlingen på tillräckligt stort allvar. Det hindrade dock inte låten från att röstas fram till en 5:eplats i tävlingen.

Och succén fortsatte samma år med jättehiten ”Canneloni, macaroni” där Holm valde att rada upp maträtter från det italienska köket när producenten ville att låttexten skulle vara på italienska.

Hyllades av Max Martin

Som programledare för ”Sikta mot stjärnorna” på TV4 och ”Diggiloo” på SVT breddade Lasse Holm sin publik ytterligare och efter tv-framgångarna grundade Holm också den framgångsrika ”Diggiloo”-turnén.

När Max Martin 2016 belönades med Polarpriset lyfte han fram Lasse Holm som en av sina inspirationskällor.

– Jag erkänner. Genom åren har jag stulit från storheter som Abba, Kiss, Prince och såklart Lasse Holm, sa Max Martin i sitt tacktal.

Erkännandet var viktigt för Lasse:

– Det är underbart att han har snott från mig. Det får han gärna göra, han gör det så bra och han är en sådan otrolig begåvad yrkesman. Det kändes väldigt stort, sa han till Nöjesbladet efteråt.

– Jag är stämplad som en schlagergubbe, men hela mitt liv har präglats av jazz, country och rock n’ roll. Jag har gjort så mycket och spelat med så många konstellationer.

ARTIKELN HANDLAR OM

Lasse Holm

Max Martin