Wiehe slår till mot EU- toppmötet

Av: Zendry Svärdkrona

Publicerad:
Uppdaterad:

Attackrörelsen ger mig hopp

I 30 år har han gjort brännande inlägg i samhällsdebatten med sin musik.

Nu ger sig Mikael Wiehe på EU-ministrarna inför toppmötet i Göteborg om en vecka.

- Attacrörelsen är oerhört uppmuntrande, säger Wiehe.

skrev snabbt Mikael Wiehe har med rekordfart gjort nya singeln "Jag har vänner" för att hinna bli klar till EU-toppmötet i Göteborg om en vecka.
Foto: KRISTER HANSSON
skrev snabbt Mikael Wiehe har med rekordfart gjort nya singeln "Jag har vänner" för att hinna bli klar till EU-toppmötet i Göteborg om en vecka.

Den nya sången "Jag har vänner" släpps i butik den 13 juni - samma dag som EU-toppmötet börjar.

Och innehållet ligger helt i linje med Mikael Wiehes tidigare kulturgärning: att med starkt patos kämpa för de svaga och stå upp för den lilla människan i samhället.

- Jag kunde inte hålla käften i skolan heller. Och det är väl därför jag känner mig besläktad med dem som försöker göra sin röst hörd, säger Mikael Wiehe.

Han fick idén till sången för bara några veckor sedan. Sedan följde en strid mot klockan för att hinna få skivan klar i tid.

"Jag kommer att gå minus"

- Jag skrev låten snabbt, spelade in den snabbt och den är inte ens pressad än. Det har varit ett jävla tivoli för att få ut den i tid men det ska nog gå.

Han ser den som en hyllning till dem som ifrågasätter "den globala girigheten".

Och han sympatiserar tydligt med den nya tidens proteströrelser, såsom den omdebatterade organisationen Attac.

- Jag tycker "rörelsen" är oerhört uppmuntrande och hoppingivande eftersom den visar att en massa människor tycker att det är lönt att försöka påverka den nyliberala världsordningen som dominerat de senaste 20 åren. Det tycker jag pekar framåt.

Vilka tror du köper din singel?

- Den är i första hand gjord för att spelas under mötet i Göteborg. Om sen någon vill köpa den är det kul. Jag kommer nog att gå rätt så mycket minus på det här.

Efter framträdandet i Göteborg kommer Wiehe att dra sig tillbaka till i höst.

- Då ska jag göra en stor turné med orkester.

Publicerad: