Lulu Carter: ”Jag ångrar ingenting”

Tre månader efter att TV4 avslutat allt samarbete med Timell – nu berättar Lulu Carter om känslorna

Av: Louise Åström

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3

Martin Timell anklagades för sexism, anmäldes för våldtäkt och tvingades lämna TV4.

Lulu Carter, som först slog larm om Timells beteende, berättar nu om hur hon mår – tre månader senare.

– Jag ångrar ingenting. Absolut inte, säger hon.

Den 23 januari har det gått tre månader sedan TV4 valde att avsluta allt samarbete med Äntligen Hemma-profilen Martin Timell. Beslutet togs efter att hårda anklagelser om övergrepp, sexism, rasism och homofobi riktats mot honom.

Den 31 oktober inleddes en förundersökning mot Timell efter att en kvinna anmält honom för våldtäkt. Incidenten ska ha inträffat 2008 på en personalfest. Kvinnan har själv uppgett för Nöjesbladet att Timell ska ha stoppat in handen innanför hennes bikinitrosor när flera kollegor satt i en badtunna. Timells advokat, Hanna Lundblom har meddelat att han nekar till anklagelserna.

I en extern utredning som gjordes i samband med att Timell anklagades och anmäldes fick TV4 hård kritik. Där framkom att de redan under 2016, i den utredning som då gjordes av Meter Television, skulle ha valt att avsluta samarbetet med Timell.

Samtidigt valde TV4 att presentera flera åtgärder, under något de kallade nollmissionen, för att en liknande händelse inte ska ske igen. De startade bland annat ett etiskt råd och meddelade att de skulle utbilda projektledare med ansvar för produktioner i arbets- och avtalsrätt.

Lulu Carter larmade om Timell

Lulu Carter var den som först slog larm om att Timell utsatt henne och andra medarbetare för sexuella trakasserier och övergrepp. På Instagram skrev hon ”Timell = TV4’s egen Harvey Weinstein. #metoo”. Weinstein är den amerikanska filmmogulen som under hösten och vintern anklagats för övergrepp av många välkända skådespelerskor. Däribland Angelina Jolie och Gwyneth Paltrow.

I en öppenhjärtig intervju med Nöjesbladet uppgav Lulu Carter att sextrakasserierna pågått under många år. Hon berättade också att Timell vid ett tillfälle ska ha tryckt upp henne mot väggen, tagit tag i hennes bröst och sagt ”de här, det här är juveler, de kommer vi få så jävla mycket tittarsiffror på”.

”Fullt stöd”

I dag uppger Lulu Carter att hon mår bra.

– Allt är mycket väl med mig egentligen är allt jag kan säga. Bara fullt stöd och framför allt stödjer jag många andra vilket jag gör med glädje även om det tar upp mycket tid. Obegripligt hur kvinnor haft det och förvisso har fortfarande både på arbetsplatser och i hemmen. Men nu är det nya tider, säger hon.

Carter har vid flera tillfällen kritiserat TV4:s ledning och krävt att de ska avgå. När Casten Almqvist, vd för TV4, fick frågan om det fanns några planer på det, i november, svarade han följande:

– Det har ropats högt från några håll om att ett par av mina chefer ska sparkas. Även om de cheferna begått misstag ogillar jag starkt de drev som sätts igång om att huvuden ska rulla. Alla kan göra misstag.

Kritik mot TV4-ledningen

Carter påpekar att hon fortfarande anser att ledningen borde avgå.

– Men om inte så sker tror jag dom gör allt de kan för att det ska bli förändringar som blir bestående. Dom städar upp och gottgör förhoppningsvis de som gottgöras bör.

Produktionen av planerade avsnitt av ”Äntligen hemma” är stoppad. TV4:s programchef Anna Rastner har uppgivit att det inte finns några planer på att återuppta dem. Programmets övriga profiler har haft en avskedsmiddag för programmet. Något Elsa Billgren berättat om på sin blogg.

Under 2018 har Lulu Carter fler jobbprojekt.

– Jag designar som vanligt och har privata inredningsuppdrag samt en hel del annat som jag inte kan prata om ännu. Jag har också en inredningspodd tillsammans med Maria Celin och jag hoppas hinna ställa ut min konst också.

Ångrar du något i den process du gått igenom de senaste månaderna?

– Nej jag ångrar ingenting. Absolut inte.

TV4: ”Tar frågorna på allvar”

På TV4 framhåller man att man redan svarat på frågan om att personer krävt ledningens avgång.

– Vi har besvarat de här frågorna och har inget ytterligare att lägga till. Vi fortsätter att jobba efter vår omfattande handlingsplan, vår Nollmissionsplan, som vi också berättat om. Det om något visar att vi tar de här frågorna på största allvar och det har också bidragit till att vi idag är ett bättre företag än för några månader sedan, säger Magnus Törnblom, presschef på TV4.

Nöjesbladet har sökt Martin Timell.

Publicerad:

LÄS VIDARE