”Keyyo” Kristina Petrushina

Komikern Keyyo gör sin första scenshow: ”Är som ett öppet sår”

Av: 

Amanda Skagerström Lindau

NÖJE

Komikern och programledaren Keyyo är kanske mest känd för sina humorklipp på Youtube.

Men i sin scenföreställning ”Ryssen kommer” berättar hon nu om en barndom som präglades av utanförskap.

– I efterhand inser jag att det här var ju verkligen inte okej, det var saker som var helt förjävliga, säger hon.

”Ryssen kommer!”

Det finns nog få i Sverige som inte känner till det uttrycket.

Men de allra flesta har förmodligen inte samma nära relation till det som programledaren och komikern Kristina ”Keyyo” Petrushina, 21, som döpt sin första scenföreställning till just ”Ryssen kommer”.

– Det är ett uttryck som jag själv fick höra när jag växte upp. Men det handlar också om allt som händer i världen nu, man är ju alltid lite rädd för ryssen, säger hon.

Keyyo är född i den ryska storstaden Omsk, som ligger i Sibiren. När hon var åtta år gammal flyttade hon tillsammans med sin familj till Sverige.

– Vi flyttade till en by i Dalarna med 5 000 invånare. Jag tänkte ”jaha, så er matbutik har stängt klockan fyra på vardagarna”.

Anledningen till flytten kan Keyyo inte berätta om.

– Det är det enda jag inte får avslöja innan föreställnigen.

”Kände att jag inte hörde hemma”

Mycket av scenföreställningen handlar om den omställning som Keyyo gick igenom när hon bytte land, språk och umgänge.

Trots att hon var barn är det år hon minns starkt. Det var den bästa men samtidigt den mest påfrestande förändringen i hennes liv.

– Jag gick från att vara en unge med ganska stor vänkrets, en stor familj, som alltid kände sig populär och välkomnad i skolan till att hoppas på att jag kanske inte skulle behöva sitta ensam på lektionen idag.

De första åren i Sverige var jobbiga för Keyyo.

– Jag hade inte något superstort umgänge, eller inget alls egentligen. Jag kände inte heller att jag hörde hemma någonstans.

Humor som skydd

– Jag använder aldrig ordet mobbning i föreställningen, men nu i efterhand inser jag att det här var ju verkligen inte okej, det var saker som var helt för jävliga rent ut sagt. Det var väldigt ofta som jag gick runt ensam på skolgården och tänkte ”får jag vara med den här dagen?”.

Mycket av Keyyos humor bygger på sådant hon varit med om i vardagen. En del bygger också på hennes mamma, som hon beskriver som ”rolig utan att veta om det”.

Men skämten kan också fungera som ett skydd.

– Det har varit mitt sätt att hantera jobbiga saker. Jag blir ibland jämförd med Chandler i ”Vänner”, att jag också tar till humorn när något känns jobbigt.

”Skulle egentligen bli åklagare”

Keyyos karriär började på Youtube för åtta år sedan. Ända sedan hon var liten har hon tyckt om att göra sketcher och skapa egna filmer.

– En jul lyckades jag sälja jultidningar så att jag fick ihop till en filmkamera och började filma med den.

När hon var 14 år la hon upp sina första filmklipp på Youtube. Då hade hon inte en tanke på att hon en dag skulle ha ett av Sveriges största humorkonton.

– Det här med Youtube var ju bara en hobby, tänkte jag. Jag laddade bara upp saker där för att de inte fick plats på min dator och jag hade inte råd att köpa skivor att lägga allt på. Egentligen skulle jag bli åklagare, så att jag kunde stämma skiten ur alla brottslingar.

Sen kom möjligheten att jobba med det hon älskar och valet var enkelt. Det blev inget juristprogram.

Keyyo har sedan dess haft både programledaruppdrag för TV4:s ”Talang”, uppvärmningen till Melodifestivalen och Morgonpasset i P3.

Gör inte som andra tycker

– Nu tänkte jag att jag ville göra någonting som är det mest utmanande och läskiga jag någonsin gjort. Då kom scenföreställning på första plats.

Showen är också ett sätt att ge tillbaka till alla de som följt och stöttat Keyyo under hennes resa – och att visa en ny sida av sig själv.

– På Youtube kan man klippa bort sådant man inte är nöjd med. Men en scenföreställning är att få tillbringa tiden här och nu.

Keyyo skrev sitt eget manus och har samarbetat bland andra regissören Anna Vnuk, som också regisserat Grotescos första scenföreställning.

– Jag gör aldrig något för att folk tycker jag ska göra det. Det är viktigt för mig att idéer kommer från mig själv.

Premiären av ”Ryssen kommer” hölls i Eskiltuna den 12 maj och Keyyo har redan spelat fem föreställningar. Alla inför ganska olika publiker.

– Alla kan, ung som vuxen, tjej som kille, ta del av den här historien. På en del föreställningar har det kommit folk i min ålder och på andra är de i min mammas ålder. Det gör mig så glad att se.

Får folk att skratta – och gråta

Vad personer har tagit med sig för budskap från föreställningen skiljer sig också.

Hon har fått meddelanden både från personer som skriver att de inte kunnat sluta tänka på något hon sagt, och de som skriver att de fortsatt skratta åt ett skämt hon dragit flera dagar efter showen.

– Det har hänt på föreställningar att folk har gråtit så mycket att jag får krama om dem efteråt, men det har också hänt att någon har skrattat så mycket att de inte kunnat stanna i lokalen.

I ”Ryssen kommer” blandar Keyyo svärta med humor. Ibland pratar hon om sin gamla kanin som hette Putin och vad som hände med honom och ibland handlar det om ämnen som utanförskap, identitet och relationen till sitt hemland.

– Det är, skulle jag själv säga, en varm och generös föreställning med mycket humor. Det är som ett öppet sår man studsar omkring i.

ANNONS

Muminmuggen Fiske finns nu till ett rabatterat pris hos Nordic Nest - köp den idag!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till rabatten

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

”Keyyo” Kristina Petrushina