Superparet om att jobba tillsammans – och privatlivet

1 av 2 | Foto: LAURENT EMMANUEL / AFP
Javier Bardem.

avJan-Olov Andersson

NÖJE

CANNES. Javier Bardem och Penélope Cruz skruvar på sig för varje fråga som närmar sig det privata. Till sist säger regissören Asghar Farhadi:
– Det blir bättre om jag svarar åt dem. De och barnen är en fantastiskt kärleksfull familj. Och de har inga problem att skilja på privatliv och jobb, säger han.

Det är presskonferens för ”Alla vet”. Filmfestivalens öppningsfilm. Gjord av dubbla Oscarsvinnaren Asghar Farhadi, som lämnat hemlandet Iran för ett familjedrama och en thriller som utspelas i Spanien.
Två personer, gifta på varsitt håll, har ett förflutet tillsammans och de starka känslorna finns kvar.
De spelas av ett av filmvärldens mest kända filmpar, Javier Bardem, 49, och Penélope Cruz, 44. De enda spanska Oscarsvinnarna någonsin. De blev ihop på inspelningen av Woody Allen-filmen ”Vicky Cristina Barcelona” för elva år sedan. Gifte sig 2010. Har en 7-årig son och en snart 5-årig dotter. Och har envist vägrat diskutera sitt privatliv med media, trots att de ständigt har den spanska pressen efter sig.

Specialskrev roller

Det är därför som regissören tar till orda, när han ser hur de skruvar på sig och svarar intetsägande på det mesta som på något berör hur det är att vara ett par privat och spela två personer som dras till varandra i filmens handling.
Frågorna är inte helt orelevanta. Asghar Farhadi specialskrev rollerna åt dem redan för fem år sedan. Hans Oscarsvinnare ”The salesman”, gjord hemma i Iran, kom emellan.
– Javier och jag har väl kunnat påverka våra roller ovanligt mycket, eftersom utvecklingsperioden har varit så lång, säger Penélope Cruz, och fortsätter:
– Ni undrar om vi tar med oss jobbet hem så att det har påverkat vår relation. Förr, när jag bara var 20+, gjorde jag det. Led min rollfigur, led jag hemma, i tron att det skulle bli bättre. Men så var det ju inte. Numera har jag inga som helst problem med att stänga av jobbet när jag kommer hem.

Fick lika mycket betalt för filmen

Bristen på jämlikhet i filmbranschen är en återkommande ”snackis” i Cannes. En journalist frågar om det äkta paret fick lika mycket betalt för sina roller.
– Är det verkligen det enda du tycker är intressant med filmen? svarar Penélope Cruz sarkastiskt, men fortsätter:
– Svaret är ja.

Filmerna som spelat in mest pengar efter justering för inflation 00:40
ARTIKELN HANDLAR OM