Marie Fredriksson om att fylla 60: ”Jag firar med min kära familj”

Marie Fredriksson fyller 60 år.

Efter fyra årtionden av framgångar i rampljuset blir det ett privat födelsedagskalas.

– Genom åren har jag firat rejält; födelsedagar, listplaceringar och platinaskivor och det har varit fantastiskt! Jag har också haft fester, releasepartyn och kalas i mängder. När jag nu har glädjen att fylla 60 år, passar jag på att göra det i lugnt läge med enbart min närmsta, kära familj och ser mycket fram emot det! hälsar Marie Fredriksson.

Sångerskan som föddes i skånska Östra Ljungby den 30 maj 1958 växte upp till en av våra största stjärnor. Känd och älskad i många länder runt världen genom hennes samarbete med Per Gessle i Roxette.

Redan innan dess var hon en folkkär artist i Sverige.

”Ännu doftar kärlek” kom 1984 och satte fart på hennes solokarriär. Då hade hon varit med i Halmstadgrupperna Strul och MaMas Barn, men det var på egen hand som hennes stora framgångar kom.

Hon vann Aftonbladets pris Rockbjörnen som bästa kvinnliga artist fyra år i rad, med start 1986. Hennes ”Efter stormen” blev årets svenska album 1987. Bland hennes bästa sånger finns ”Sparvöga”, som skrevs till tv-serien med samma namn.
Åren med Roxette lyfte henne till ännu större scener. Hon fortsatte växla soloskivor på svenska med internationella hits på engelska - och ibland spanska. 1996 gjorde hon musiken till Colin Nutleys film ”Sånt är livet”. och gav ut albumet ”I en tid som vår” med singeln ”Tro”.

Blev svårt sjuk – var hjärntumör

Hösten 2002 blev hon svårt sjuk och läkarna upptäckte en hjärntumör. Det följde en lång och smärtsam återhämtning, och även om Marie Fredriksson blev friskförklarad från tumören fick hon fortsatta hälsoproblem på grund av strålskador. Hon hade vernissage på konstverk under de här åren, och 2004 kom albumet ”The change” om hennes upplevelser.

Där och på många andra inspelningar samarbetade hon med maken Mikael Bolyos. De gifte sig 1994.

2009 gjorde hon konserter som ledde till att hon åter kunde turnera med Roxette. Sången och att stå på scen och möta publiken gav nya krafter.

Sjöng på prinsessan Victorias bröllop

Hon sjöng ”The look” med Per Gessle till prinsessan Victorias bröllop 2010 och ”Ännu doftar kärlek” när prinsessan Madeleine gifte sig 2013. Hon gjorde en soloturné runt Sverige i samband med skivan ”Nu!” 2013.

För några år sedan slutade Marie Fredriksson turnera på grund av problem med balansen och benen.

2017, på 59-årsdagen, gav hon ut ny musik, ”Alone again”, inspirerad av den jazz hon lyssnade på som ung.

”Kärleken till livet” heter hennes självbiografi. Liv, kärlek, musik – 60 år att fira.

Publisert:

LÄS VIDARE