Kvinna anklagade Ulf Malmros för våldtäkt – åtalas för förtal

avGustaf Tronarp

Publicerad:
Uppdaterad:

Hon anklagade den kände regissören Ulf Malmros för våldtäkt på sociala medier.

Nu åtalas kvinnan i 50-årsåldern för grovt förtal.

– Hon förnekar brott och hon är bestört över åtalet, säger advokat Henrik Olsson Lilja.

Det var när #MeToo-rörelsen briserade 2017 som kvinnan publicerade flera inlägg på Facebook där hon påstod att Ulf Malmros våldtagit henne på 90-talet.

I en intervju med Aftonbladet berättade stjärnregissören att han anmält kvinnan för förtal. Nu har kammaråklagare Viktoria Thörnqvist väckt åtal i fallet.

– Jag har åtalat kvinnan för grovt förtal eftersom jag inte anser att det varit försvarligt att publicera de här uppgifterna. Hon har därmed gjort sig skyldig till brott, enligt min mening, säger hon.

Advokaten: ”Hon är bestört”

Kvinnan företräds av advokat Henrik Olsson Lilja.

– Hon förnekar brott och hon är bestört över åtalet, säger han.

– Hon hävdar dels att det hon berättat om är sant i sig, och att det varit motiverat att uttrycka sig som hon gjorde utifrån de omständigheter som rådde då.

Ulf Malmros advokat Sargon de Basso välkomnar åklagarens beslut.

– Det är helt korrekt agerat. Att utmåla en oskyldig person som brottsling är ett typexempel på grovt förtal. Det är oerhört graverande.

Foto: Thomas Johansson
Ulf Malmros.

Kan få fängelse

Kvinnan publicerade inläggen i flera #MeToo-kopplade grupper på Facebook. Sammanlagt hade de flera tusen medlemmar. Hon namngav inte Ulf Malmros, men advokat de Basso menar att han ändå blev utpekad.

– Hon beskrev hans utseende, ålder och vilka filmer han gjort. Det råder inga tvivel om att människor förstått vem det handlade om.

Henrik Olsson Lilja hävdar dock att kvinnan inte velat hänga ut regissören.

– Man måste komma ihåg hur omständigheterna var vid den här tidpunkten. I de här forumen var tanken att man skulle uttrycka sig kring hemska händelser som man varit med om, och det har hon gjort.

Om kvinnan döms riskerar hon fängelsestraff.

– Grovt förtal kan ge böter eller fängelse i höst två år. Min bedömning är den här gärningen överstiger bötesnivå, säger kammaråklagare Viktoria Thörnqvist.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

AB Voice

MeToo

Våldtäkt