Mejla

Jens Peterson

Pan – godnattsaga eller väckarklocka?

Publicerad:

Jens Peterson om att Peter Pan återigen flyger på bioduken

Foto: Foxmovies.se
”Pan” med Levi Miller och Hugh Jackman.

Han är pojken som inte vill bli stor.

Den evigt unge filmhjälten kommer alltid tillbaka. Nu ­flyger Peter Pan åter på bioduken.

Bra att behålla barnasinnet? Eller ängsligt att inte vilja bli vuxen?

I begynnelsen var det en pjäs. JM Barrie skrev om pojken som vill förbli barn i avlägsna Neverland. Pjäsen spelas fortfarande, ofta med kvinnliga skådespelare. Men Anton Lundqvist gjorde också Pan.

Disney gjorde film av historien 1953, ett tecknat äventyr med sångnummer. Syskonen Darelijng får lära sig flyga av Peter. Älvan Tingeling därifrån lever vidare i ständigt nya filmer och Disney har även lanserat lille piraten Jake och hans gäng av pojkar.

Berättelser om evig ungdom har långt liv. I nya filmen ”Pan” är det just ungdom som piraten Svartskägg är ute efter. Det är en nyskriven bakgrund till hur unge Peter kommer från barnhem i andra världskrigets London till det grymma fantasilandet där pojkarna tvingas slava i en gruva för att hitta älvstoff.

Här börjar Peter och den blivande kapten Krok som vänner. En ­effektfull men rörig film.
 

Den traditionella versionen berättas i den bättre”Peter Pan” från 2003 med Jason Isaacs som kapten Krok/pappa Darling. Samma skådespelare är skurk och far, vanligt när pjäsen spelas.

Steven Spielberg gjorde ”Hook” 1991, en fortsättning på JM Barries bok ”Peter and Wendy”. Hur blir det om Peter Pan är vuxen och glömmer bort sin barndom och äventyren? Robin Williams spelar trist advokat som måste rädda sina ungar och sin själ.

”Finding Neverland” med Johnny Depp är en fin fantasi kring hur Barrie skrev pjäsen. Den historien berättas också i ”The lost boys” (Peter Pans hemlighet) med Ian Holm. En BBC-serie som nådde Sverige 1982

Pippi Långstrump ville inte heller bli vuxen och använde sin egen formel i Söderhavet. ”Fina lille krumelur, jag vill inte bliva stur”.

Berättelsen om pojken som vill förbli barn har gett namn till ”Peter Pan”-syndromet, den evige ynglingen. Han fanns redan i mytologin hos de gamla grekerna och romarna. På bio går nu svenska ”Himmel över Flogsta” där samma fenomen diskuteras.

Peter Pan på gott och ont: Att behålla barnets lekglädje. Eller att försöka slippa ta ansvar som vuxen.

En godnattsaga – eller en väckarklocka.

1 av 2
Robin Williams

Peter x 3

Freddie Highmore

avJens Peterson

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM