Plötsligt vill jag se mer av ’Mad men’

Kristin Lundell ger sin syn på nöjesvärlden - varje lördag

I morgon är tiden kommen.

Efter åtta år har en av världens bästa tv-serier nått fram till sitt slut.

Det är dags att höja ett glas mint julep för Betty och de andra i ”Mad men”.

Det verkade vara på tiden.

När den andra halvan av den sista säsongen – jo visst låter det krångligt, men den första halvan visades förra våren – av ”Mad men” började sändas för sex veckor sedan tyckte jag att det var dags att säga adjö.

Matthew Weiners ambitiösa ­reklamdrama var ju en serie som ­inte skulle få bli urvattnad och nog hade ”Mad men” blivit tråkigare ­under de senaste säsongerna. ­Samma historia berättades om och om igen. Reklambyrån som en gång hetat Sterling Cooper slogs ihop, köptes upp och bytte namn. Alla ­begick samma misstag en gång till, förvisso med andra snitt på kläderna och i nya frisyrer men ­ändå.

Till och med de värsta detalj­nördarna som under seriens första säsonger varit besatta av att notera allt som syntes i bild - kanske sa en handlingen i en bok som placerats synligt i ena hörnet just det som var nyckeln till att knäcka hela scenen? - hade kommit av sig.

Det fanns för många andra serier där ute som pockade på den uppmärksamhet som förut hade varit reserverad för ”Mad men”.

Tiden var mogen för Don, Betty, Peggy, Joan, Roger och Pete att ta farväl.

Att ”Mad men” är på väg mot sitt slut har känts rätt hela tiden … fram till nu.

I morgon får den amerikanska ­tv-publiken se finalavsnittet och nästa söndag är det dags för den svenska publiken att gå igenom samma sak. Plötsligt känns det ­alldeles för tidigt.

För frågan är om ”Mad men” ­någonsin varit så bra som under de senaste två avsnitten. De som byggt upp inför finalen. Nu finns inte längre något att förlora. En efter en skrivs rollerna som vi lärt oss att älska - trots alla deras brister - ut ur historien.

Det är alltid lätt att vara stursk innan tiden är kommen.

Nu delar Matthew Weiner ut facit och inget finns längre kvar att önska.

I tur och ordning har rollfigurerna fått ta emot sina öden. Joan har gjort sorti med sitt. Antagligen också Peggy och Pete. I söndags var det dags för Betty: hjälten Don Drapers första fru och mamma till hans tre barn. Hon som sedan blev mrs ­Francis och precis börjat studera.

Betty, Betty, kära Betty. Inga ­spoilers kommer här men vad hårt det blev att säga hej då.

Jag vet att du säkert hade sagt att sentimentalitet är oklädsamt men jag kan inte hjälpa det. Jag vill inte att det ska vara slut.

Jag vill inte längre att ”Mad men” ska vara över. Det som just hade ­blivit så vansinnigt bra igen.

I morgon är det dags för Don ­Drapers dom och enda som vi kan vara säkra på är att Matthew Weiner varken kommer att låta önskningar eller ideal styra historien.

För ”Mad men” beter sig som verkligheten. Det finns ingen sensmoral och folk får inte alltid vad de för­tjänar. Saker blir som de blir.

Av flaskan som för åtta år sedan var full finns nu bara enstaka ­droppar kvar.

Tack för allt Betty, Joan, Pete, ­Peggy, Roger och Don.

Det var fantastiskt så länge det ­varade.

KRISTIN KORAR … 4 händelser i veckan

LUNDELL LISTAR

1 Första namnet ut i nya säsongen av Jills ­veranda där ett gäng ­artister åker till Jill Johnsons veranda i Nashville för att mysa och sjunga country är Seinabo Sey. Lundell bjuder SVT på tre alternativ till uppföljare.

2 Dennis squat. Refused-sångaren Dennis Lyxzén bjuder in ett antal folkkära musiker till ett ockuperat hus för att äta vegan­gryta, hata kapitalet och göra covers på världens punk­historia. Från Born Against och The Clash via Radioaktiva Räker och Skitsystem fram till Sex Pistols. I moshpitten är stämningen härligt aggressiv ända till strömmen stängs av och polisen stormar bygget.

3 Jockes psykbunker. Nej mysigt blir det då rakt inte men det kan public service kosta på sig. Till Kents studio med det trivsamma namnet Psykbunkern i Älvsjö har Jocke Berg bjudit in en handfull artister för att småprata, nej, byta några ord om sobril, skinnbyxor och sju svåra år. Mellan varven tolkar gästerna sina favoriter från depprockens skattkista. Någon feldoserar och får plötslig livslust. Inspelningarna avbryts.

4 Carolas stormvind. Det är en logistisk mardröm men på kinesiska är ordet för problem detsamma som för tittarsuccé. Eller det var åtminstone vad som sades till programbeställarna som triggades av management­språket. Under orkansäsongen åker Carola med en grupp stjärnor till stormens öga för att uppleva fart och fläkt. Teamet kommer tillbaka utan material och Carola kommer tillbaka utan extensions. Svaret på vad som egentligen hände blåser, som bekant, i vinden.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln