Bögkung är inte så kul, Seinfeld

Jerry Seinfeld har gått från att vara en komiker med koll på samtiden till att tycka att det är jobbigt när den nya, yngre publiken inte gillar skämt som är sexistiska eller rasistiska.

Superstjärnan Jerry Seinfeld är missnöjd med dagens ungdom.

Så himla PK är den. Tjatar om sexism. Om rasism. Om fördomar.

Och värst av allt – den skrattar inte åt Jerry.

John Wayne.

Något sorgligt griper mig med kung Jerry Seinfelds utspel om att han vägrar uppträda på universitet i USA eftersom ungdomar är så politiskt korrekta (PK = ”ett tjusigare sätt att säga ’behandla inte folk som redan behandlas som sopor som sopor’”, som kulturskribenten Lindy West skrev träffande i en kommentar i The Guardian).

Jerry är 61 år men har också blivit gammal.

För inte bara min 70-talistgeneration är han fortfarande the best, the best, ­Jerry. Han och Larry David. Och bara för tre år sedan döptes Jerrys extremt vardagliga klädsel i ”Seinfeld” till normcore och var modernast i världen.

Jag har slött tänkt att Jerry är kvar ­däruppe, bland dem som har pulsen på tillvaron, en termometer i samtidens medel­klassröv. Å nej.

I stället gör han som alla andra, från Sivert Öholm till John Wayne via alla ­tiders ”Ring P1”-gubbar: Gnäller på ”­dagens ungdom”. Som ju alltid varit mer förment god och radikal än the old folks.

Och visst, vem vill inte gnälla på ungdomen. Det gör jag gärna. 21 maj skrev lektor Karin Nykvist vid Lunds universitet i Sydsvenskan att hennes studenter klagat på att de behövt läsa kurslitteratur med ”rasistiskt, sexistiskt, homofobt ­eller bara obehagligt innehåll som de menade fick dem att må dåligt”.

Liksom amerikanska studenter vill de ta bort vissa böcker eller få ”trigger warnings”, förhandsvarningar för anstötligt innehåll.

Idioter, tänker jag. Litteratur är litteratur! *)

Jerry Seinfeld är förnärmad över något annat: Att medvetna ungdomar inte längre skrattar åt hans skämt.

Hos tv-stjärnan Seth Meyers berättade han att det blev PK-panik när han ­skojade om att folk som sveper sitt finger över en smartphone ser ut som en homosexuell fransk kung (”gay french king”).

Oh well. Kanske tycker vissa bögar, ­trötta på att vara en fjollig stereotyp i ­heterosexuella mäns ögon, att det är jobbigt, troligen inte. Men publiken tyckte det var osoft, trött, inte kul. Ännu ett oskarpt skämt med en minoritet som slapp punchline.

Och då gnäller Jerry på publiken.

Det är tråkigt med Jerry.

Seinfeld har vaknat upp från en 90-talsvärld där han kunde göra USA:s populäraste tv-show med bara en enda större svart roll (Kramers advokat Jackie Chiles, spelad av Phil Morris) utan att någon kunde skicka ett klago-emejl ­eftersom på den tiden kommunicerade människor med brevduvor.

I dag kommer marginaliserade männi­skor, och deras besvärande advokater, klaga och vara svinjobbiga, hela tiden, överallt. Skämt om en bögkung? Suck. Och på samma vis reagerar studenter på rasistiska skämt. Och på sexism.

Det tycker Jerry är svinjobbigt.

Det är så många som tycker att det är jobbigt. Så många. Så satans många. Människor som alltid orerat fritt tycker att det är svinjobbigt. Jävla lättkränka minoriteter som tjafsar! Med pappa! VA FAN VI HAR ALLTID SAGT N-BOLL! Vi har alltid skojat om bög! Sluta vara så PK!

Kom igen, Jerry. Du är klyftigare än så här. Din komedi är fri, ingen hindrar dig, men att bli kränkt över att ungdomar ­inte skrattar åt din bögkung - patetiskt, Jerry, patetiskt.

Veckans ...

...BABE

Markus Larsson. Kär kollega och mupp som var med när Dave Grohl i Foo Fighters ramlade av scenen på Ullevi, bröt benet, bars bort på bår men återkom och spelade vidare. Makalös rapport i Nöjesbladet om en ­makalös gipsning. Och tyd­ligen var konserten bra.

...SORG

Magnus Härenstam. Vet inte hur många gånger jag lyssnade på lp-skivan ”Varning för barn” med Magnus & Brasse som liten. Kunde ”Svordomsvisan” utantill. Kan den än. ”Helvete, helvete, helvete, helvetes jävla skit” att nu är bägge borta.

...RADIOPOPALBUM

”Kiddo”, Tove Styrke. Väldigt många lekfulla popreferenser, mest av allt mäster Prince, och det uppväger bristen på feta hits. Allt är inte töntigt med TV4-töntprogrammet ”Idol”.

...PRINSBRÖLLOP

Har inte hängt med särskilt, såg bara litegrann, men tycker att racingsnubbe + Slitztjej låter som en toppenkombination. Kommer hålla för evigt.

...FLÄSKFILM

”Jurassic world”. Ocharmig, kul, ­aggressiv, spekulativ, enorm - sevärd popcorn­underhållning. Men 3D? Varför håller filmbolagen på med den där skiten? 3D borde förbjudas.

*). Vladimir Nabokovs klassiker ”Lolita” är inte pedofili, det är en skildring av pedofili. En skildring av rasism är inte rasism. En berättelse om våld ­förespråkar inte våld. Etc. Det är underlag för att tänka, diskutera, undersöka. Känns det jobbigt för kidsen finns Astrid Lindgren och ”Harry Potter” och ekonomutbildningar.

Nöjes-matrixen

TOPPEN

1. ”Breaking newsFF”. Redaktionen verkar urstark i år. Är stolt över mina gamla vänner Filip & Fredrik. Stolt.

2. David Urwitz, ”Ett försök till en samling”, album. Love Olzon möter Niklas Strömstedt hemma hos LeMarc.

KASST

1. TV4. Prinsparsintervju, Tilde de Paula. I alla inslag förklarade hon att prinsen är i klass med Da Vinci.

2. Sense8, Netflix. När hbtq äntligen får en tv-serie är den så rörig att den kräver Bergman-koncentration.

Fråga Fredrik

Kommer du sända live på Periscope igen? Du var fantastiskt rolig och borta i sommarhuset. Jag är redo för mer ...

Svar: Ja det tror jag. Det var Alex Schulman som drog in mig. Och då kommer man aldrig ur.

ANNONS