De får ärva Magnus Härenstams miljoner

Änkan: ”Inga problem i familjen”

Miljonarvet efter Magnus Härenstam ska nu fördelas.

Han delar upp pengarna olika – och den utomäktenskapliga dottern får ett mindre arv än de övriga barnen.

– Vi har mottot att vi håller ihop, säger Magnus Härenstams änka Birgitta till Expressen.

Den folkkära underhållaren Magnus Härenstam, 73, dog den 13 juni i sviterna av cancer.

Nöjesbladet har tidigare berättat att Härenstam och frun Birgitta skrev ett äktenskapsförord innan de gifte sig den 6 juni 2010 på en båt i Stockholms skärgård.

I ett dokument som inkom till Stockholms tingsrätt den 6 maj 2010 står det: "all vår egendom i äktenskapet ska vara enskild och att således inte giftorätt skall förekomma".

Äktenskapsförordet innebär att ägodelar som Magnus och Birgitta Härenstam hade skaffat före äktenskapet inte ses som gemensamma.

När de gifte sig på ålderns höst hade de känt varandra i hela 30 år.

Nu ska Magnus Härenstams miljoner fördelas.

Fördelas olika

Härenstams testamente och bouppteckning har lämnats in till Skatteverket.

Han lämnar efter sig 2 529 579 kronor.

Enligt testamentet fördelas pengarna mellan hustrun Birgitta, barnen Smulan (Katarina), Tomas och Magnus Härenstams utomäktenskapliga dotter. Hustrun testamenteras "ett penningbelopp som motsvarar det lägsta av ett belopp om enmiljontvåhundratusen". Efter hustruns död är hans önskan att det hon fått ärva efter honom ska tillfalla barnen Smulan och Tomas.

"Min dotter utom äktenskapet och mina barn Katarina och Tomas skall erhålla sina laglotter", står det i dokumentet. De tre barnen får varsin sjättedel av det totala arvet. Härenstam skriver också "resterande kvarlåtenskap skall tillfalla mina barn Katarina och Tomas med hälften vardera till varje gren".

”Håller ihop"

I tidningen Expressen berättar Birgitta Härenstam att familjen samlats för att diskutera arvets fördelning. Den utomäktenskapliga dottern har också varit närvarande.

– Vi har träffats. Vi är vänner allihopa. Det är inga problem i familjen. Det är väldigt skönt. Vi har mottot att vi håller ihop och det gör vi också, säger hon till Expressen.

Birgitta Härenstam säger också till tidningen att hon inte vet vad som ligger bakom beslutet att ge den utomäktenskapliga dottern ett mindre arv. Men det var en självklarhet för Härenstam att dottern skulle få en viss del.

– Det var absolut en självklarhet för honom. Men jag kan inte svara på det alls. Det är skrivet som det är, säger hon till Expressen.

Härenstam har långt före sin död skrivit över bolaget Heb Web AB på sina barn, Tomas och Katarina.

I bouppteckningen kan man läsa att Härenstams "upphovsrättigheter, närstående rättigheter och övriga rättigheter var överlåtna till Heb Web Ab".

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN