Date i otäck busskrasch

NÖJE

- Jag vaknade av att jag flög genom luften

1 av 2 | Foto: Patrik Rasmussen skadade knät i olyckan och flera av gruppens spelningar måster troligen ställas in. Foto : STIG HEDSTRÖM

Dansbandet Dates turnébuss kraschade utanför Falun i går morse. Sångaren och tidigare "Fame factory"-deltagaren Patrik Rasmussen skadades i olyckan.

- Man trodde att man inte levde längre, säger han.

Date var på väg från dansbandsveckan i Malung till en spelning i Boliden när olyckan inträffade vid åttatiden på morgonen.

På riksväg 80, två mil öster om Falun, körde bussen ner i det djupa diket bredvid vägen och kanade ett hundratal meter. I bussen låg alla bandmedlemmarna och sov.

Chockad

- Jag vaknade av att nån skrek, och att jag flög genom bussen. Så såg jag att de andra låg på golvet och att det var grejer överallt, säger Patrik Rasmussen till Aftonbladet.

Varför bussen körde av vägen är okänt.

- Chauffören minns ingenting. Han kan ha somnat, eller fått solen i ögonen. Han är chockad och skärrad, säger Jan Lindberg, basist i Date.

Det är inte första gången Date drabbas av otur på vägarna. I december 1995 voltade bandets turnébuss i en olycka utanför Vara.

Den gången blev skadorna betydligt värre. Gitarristen Henrik Göransson flög ut genom vindrutan och fick en spricka i en nackkota, och trummisen Anders Larsson som också körde bussen, klämdes fast. Båda fick ligga på sjukhus en vecka.

Vid gårdagens krasch var det Patrik Rasmussen som fick ta den värsta smällen.

- Mitt ena knä är svullet och blått och gör ont. Jag kan stödja på det, men bara lite, säger han.

Hur känns det nu, timmarna efter olyckan?

- Jag är bara glad att alla är i livet.

Spelningar ställs in

Den planerade spelningen i Boliden ställdes omedelbart in. I nästa vecka har Date två spelningar, på tisdag i Hudiksvall och på onsdag i Sundsbruk. Det är ännu osäkert om bandet kommer att kunna genomföra konserterna.

Henrik Göransson är dessutom orolig för de ekonomiska följderna av olyckan.

- Det här kan komma att kosta upp till 200 000 kronor, med bärgning och reparationer, säger han.

Karin Fyrlund