Hon varnar för "Carolaleendet"

NÖJE

Jasmina: Det gör så vansinnigt ont

1 av 2 | Foto: Ville ha snygga tänder Jasmina Hedentorp gjorde som Carola: slipade ner emaljen på sina tänder och satte dit snygga porslinsfasader istället. Men det snygga leendet är inte problemfritt. "Det har verkligen inte varit värt allt lidande som jag har gått igenom", säger Jasmina.

Att göra som Carola kan bli plågsamt - porslinsfasader i munnen kan ge livslånga problem med tänderna.

Jasmina Hedentorp fick gå på drygt 25 efterbehandlingar.

- Det gjorde så vansinnigt ont, säger hon.

Intresset för vackrare tänder har ökat dramatiskt de senaste åren. Carola är en av kunderna - hon köpte sig ett nytt leende för drygt 50000 kronor inför årets melodifestival.

Men ingreppet är inte enkelt - och inte alltid smärtfritt. Jasmina Hedentorp, 40, från Vingåker gjorde i mitten av 90-talet samma ingrepp som Carola - la in en porslinsfasad över framtänderna.

Rotfyllde fyra tänder

Kort efteråt fick hon problem som slutade med att hon fick rotfylla fyra framtänder.

- Det gjorde så vansinnigt ont. Jag grinade och skrek. Tandläkaren fick stänga dörren för att jag skrek så mycket, säger hon.

Jasmina Hedentorp fick gå på drygt 25 efterbehandlingar innan porslinsfasaden satt där den skulle. Idag ser tänderna snygga ut men hon har dagligen ilningar och känningar i tänderna.

-Visst har jag snygga tänder men det har verkligen inte varit värt allt lidande som jag har gått igenom, säger hon.

Den vanligaste metoden för fasader i tänderna är att tandläkaren slipar ner cirka en millimeter på tandens yta. Sedan sätts en millimetertjock porslinsfasad in.

Men enligt tandläkare Kent Nyman, som arbetat med estetisk tandvård i 20 år, bör man vara försiktig med att slipa tänderna.

"Finns bättre sätt"

-Jag tycker att man ska vara rädd om sin naturliga emalj. Om man slipar ner den är man för alltid fast i tandvården, eftersom emaljen inte återskapas, säger han.

- Det finns sätt att sätta in porslinsfasader som är skonsammare mot tänderna och som ger lika bra resultat, säger han.

Läs mer:

Så kan du få rätt mot tandvården

Kajsa Sigvardsson

ARTIKELN HANDLAR OM

Mode