Han sågar schlagern

NÖJE

Benny Andersson: Det är för dåliga låtar i dagens Melodifestivalen

Varför har dagens schlagervinnare så kort livslängd?

Hjälper det med mer reklam och fler turnéer?

Nej, felet är ett annat om man frågar Benny Andersson.

- Det är för dåliga låtar. För välanpassat. För slätstruket. För ytligt.

Benny Andersson och ABBA nådde ut i världen efter vinsten med "Waterloo". Ingen har gjort om den succén.

– Jag läste att de är bekymrade över att det inte är någon livslängd i låtarna från Melodifestivalen, säger Benny Andersson. De pratar om att artisten som vinner ska åka på turné för att förlänga livslängden. Förklaringen är så enkel att det inte är tillräckligt bra. Det har inte varit bra låtar i Eurovisionstävlingen på länge.

Skulle du inte kunna skriva själv för att höja kvaliteten?

– Men har inte den bussen redan gått? Tommy Körberg och jag har skämtat om att han varit med vart 19:e år. Jag sa "klart vi ska skriva en låt till dig Tommy om du ska vara med vart 19:e år". Jag vet inte.

Du stänger inte dörren?

– Nej, ingenting är omöjligt. Men vi måste ha något som är värt att tävla med.

Med Benny Anderssons Orkester (BAO) har det blivit ett par långkörare på Svensktoppen. "Du är min man" låg på listan i evigheter, men Benny Andersson vill inte ta åt sig äran.

"Man tål den i några veckor"

– Det är helt otroligt. "Du är min man" är en kul och omedelbar låt som man kanske tål i några veckor, säger han. Att den blev kvar så länge har med Helens sång att göra och Björns text. Det är en originell text i all sin enkelhet, med kvinnlig utgångspunkt på sakernas tillstånd. Det lätta överseendet med mannen.

"Du är min man" är också med på den nya konsertskivan med BAO. Inspelad på förra årets turné.

BAO gjorde tre ABBA–låtar på turnén. Du tänkte inte ta med dom på cd:n.?

– Nej, det gjorde jag inte. Där går gränsen. Det är kul när vi är ute, en liten överraskning. Men på cd " nej, jag vill inte göra anspråk på att det här är en version som är likvärdig originalen.

Gör film med Tom Hanks

Nu ska Björn och Benny ta tag i ABBA–låtarna igen. Veteranerna spelar in musiken när de gör film av "Mamma mia!" tillsammans med Tom Hanks.

– Björn och jag kommer att ansvara för hur musiken blir. Vi måste börja från noll. Jag ska fråga vår gamla orkester om de vill vara med och spela på bakgrunderna. Det är svårt att veta hur modernt det där ska vara. Ska det låta 1970–tal eller 2007?

Handlingen utspelas på en grekisk ö, och filmen ska spelas in i den miljön.

– Jag har precis fått tredje manusversionen. Man får sätta sig ner och anpassa musiken till den filmiska verkligheten. Musiken ska vara färdig när dom börjar spela in.

"Känns bra att skatta"

Är du filmintresserad?

– Ja och nej. Jag ser för lite film på bio. Jag är intresserad av mediet. Det vore otroligt kul om nästa projekt vore en musikfilm.

"Mamma mia!" har satts upp i 130 städer och spelat in över 10 miljarder kronor. Det blir stora inkomster att hantera.

Nyligen uppmärksammades att skattemyndigheterna vill att Björn Ulvaeus ska betala skatt för pengar som förts till olika utländska bolag.

– Ja, helst vill jag inte prata om det, för Björn är min vän. Det är inte utrett om Björn gjort något fel, säger Benny Andersson. Själv sysslar jag inte med den typen av planering. Jag tillhör den nog lilla skara som tycker som Mona Sahlin: Det känns bra att betala skatt.

Inga Monaco–planer

Du har aldrig funderat på att flytta till Monaco?

– Nej, det har jag inte. Saken är ju den att om man betalar mycket skatt, då har man fått väldigt mycket över. Jag har aldrig förstått människor som säger att dom inte kan bo kvar i Sverige för att dom inte har råd. Jag är väl ett levande exempel på att det går alldeles utmärkt.

Här är Benny Andersson

Benny om...

Jens Peterson