Max Martin

Max Martin om döda vännen: ”Jag är så tacksam för allt”

Av: 

Amanda Skagerström Lindau

NÖJE

Den svenska hitmakaren Max Martin upptäcktes av producenten Denniz Pop på 90-talet.

20 år efter vännen och kollegans plötsliga död återvänder han till studion i Stockholm där allt började.

– Jag är så tacksam för allt. Det är tack vare honom och den chansen han gav mig som jag gör det jag gör i dag, säger Martin till Sveriges Radio P4.

Britney Spears, Backstreet Boys, Ace Of Base och Justin Timberlake har alla en sak gemensamt – Cheiron-studion.

När den svenska musikexporten tog fart på 90-talet var det till stor del tack vare producenterna och låtskrivarna på Cheiron. Under ledning av Denniz Pop, eller Dag Volle som han egentligen hette, skapade de flera världshits.

Det var också Pop som för 25 år sedan upptäckte den unga producenttalangen, då också hårdrockaren, Martin Sandberg, 47 – i dag mer känd under namnet Max Martin, 47.

– Denniz Pop som var världens tyngsta producent frågade lilla hårdrockar-jag om jag ville jobba med honom. Bara det var ju jävligt coolt liksom, säger Max Martin till Sveriges Radio P4 Stockholm.

Men allt tog en vänding när Pop dog i cancer för exakt 20 år sedan, den 30 augusti 1998. Han blev bara 35 år gammal och två år senare las Cheiron ner.

I en radiodokumentär av Fredrik Eliasson i P4 Stockholm återvänder Martin till de gamla Cheiron-lokalerna vid Fridhemsplan i Stockholm för att minnas sin vän.

Justin Timberlake tog med sin mamma

Tillsammans skapade Pop och Martin inte bara nya hitlåtar utan också nya världsstjärnor.

– Jag minns att Justin Timberlake satt här, han var väl femton år då, och övade sina rösttricks i timmar, och hans mamma var här. Man blev helt galen till slut.

– När de här människorna kom hit var de ju inte kända. Så det var intressant att se att nästa gång de kom hit så stod det folk utanför, man fick liksom klämma sig igenom en folkmassa när man skulle gå till jobbet.

Och det är ingen slump att så många hits skapats av samma duo. Denniz Pop visste exakt hur en slagkraftig poplåt skulle byggas – och Max Martin lämnade aldrig studion innan inspelningen satt perfekt. Något han säger att han släppt lite på i dag.

– När Justin var här nu så sa han att han fortfarande har lite traumatiska minnen av att stå i fyra, fem timmar och bara ”kötta” samma grej om och om igen. Men jag hoppas att de blev glada i alla fall sen när de fick höra hur det blev till slut.

”Hur fasen ska jag kunna fortsätta”

Efter Denniz Pops död har Max Martins karriär fortsatt stegra, med världshit efter världshit. Något som inte var helt självklart efter vännens bortgång.

– Jag kände att hur fasen ska jag kunna fortsätta överhuvudtaget när vi har jobbat tillsammans så länge och känner varandra så bra? Vi pratade om det här innan han gick bort, han verkligen sa att; ”du får inte lägga ner nu, när vi har startat någonting som är så bra”.

Än i dag gör Max Martin ny musik med några av världens hetaste artister.  Katy Perry, Justin Bieber och Ariana Grande är bara några av de stjärnor som han samarbetat med. Något han menar inte vore möjligt om han inte träffat Denniz Pop för 25 år sedan.

– Jag är så tacksam för allt. Det är tack vare honom och den chansen han gav mig som jag gör det jag gör i dag, vill jag påstå.

ANNONS EXTERN LÄNK

Fixa vita tänder hemma på 30 minuter – köp smidigt startkit här

Dentway

Publisert:

LÄS VIDARE

Britney Spears Oops... I did it again fyller 20 år

ÄMNEN I ARTIKELN

Max Martin

Denniz Pop

Fridhemsplan

Justin Timberlake

Stockholm

Musik