Äntligen lördag – veckans kung

NÖJE

DENVER/MINNEAPOLIS. Som den alldeles för okände Bob Woodruff sjunger handlar ju livet i första hand om ”Dreams and Saturday night”

Spalten är hemma igen.

På sin rätta dag.

Klockan är tidig morgon och jag står på en parkeringsplats utanför Denver och röker när Kix, nöjeschefen, ringer och frågar om jag kan tänka mig att flytta den här spalten från söndag till lördag i fortsättningen.

You bet.

Det är på lördagar man ska ha en spalt i tidningen.

De popsidor jag älskade som spoling gick alltid på lördagar, mina första egna aktstycken i Borlänge Tidning publicerades på lördagar och ... äh, vadå, ska man behöva motivera vad det är som är bra med lördagar?

Vilken dag skulle vara bättre?

Onsdag?

Ah, blaj.

Lördag svänger hårdast.

Naturligtvis är lördag också den mest omsjungna av alla dagar och eftersom det här är en hyllning till veckans kung tycker jag att jag ska nämna några av dem.

Just Bob Woodruffs bidrag kan vara den ultimata favoriten. De flesta av er har förmodligen ingen riktig koll på Woodruff för han fick aldrig det genombrott han förtjänade och i dag vet jag inte om han ens pysslar med musik längre, men hans debut från 1994 är en sannskyldig honky tonk-klassiker.

Titelsången, som alltså heter just ”Dreams & Saturday night” är en underbart vemodig sak om lördagskvällens löften.

John Fogertys ”Almost Saturday night”, Tom Waits ”The heart of Saturday night” (ja han sjöng om lördagskvällens spöke också, men jag tror inte på spöken), Bowies ”Drive-in Saturday”, Sam Cookes ”Another Saturday night”, Hal Ketchums ”Small town Saturday night”, Lesa Cormiers cajun-fest ”Saturday night special” (den du, lo fi- Håkan, den måste du leta på), Eltons ”Saturday night’s alright for fighting”, Pet Shop Boys ”Saturday night forever” och Suedes ”Saturday night” måste också lyftas fram.

Sen har ju Frankie visserligen sjungit att Saturday night är den ensammaste nighten under veckan, men det får vi försöka tänka bort just nu.

Den som har fler förslag är oerhört välkommen att mejla.

Har jag nu hittat hem vill jag ha så många soundtracks det bara går.

Städer där barerna stänger två är inga riktiga städer, det vill jag bara ha klargjort.

Piff och Puff går sta’  och gifter sig på lördag och jag vill härmed uttrycka min välgångsönskan.

Godspeed, kids.

ARTIKELN HANDLAR OM