Analysera mera

Fixa frisyren med en håranalys

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-01-28

Vintern är en tuff årstid för håret. Caroline Björk är frisör och makeup-artist. Här berättar hon om en ny metod för håranalys och tipsar om hur du får en frisk frisyr.

Jennifer Aniston har enligt Caroline ett välklippt, blankt och fräscht hår.

Hej Caroline! Till er på salong Tid kan man gå för att få håret analyserat. Vad är det för vits med det?

–?För att vara säker på att man använder rätt hårvårds- och stylingprodukter behöver man med jämna mellanrum få en analys och en diagnos av hårbotten och håret. Varje enskild person har ett unikt behov av produkter och det behovet förändras hela tiden beroende på vad vi utsätter vårt hår för, hur vi lever, mår, äter och självklart årstiden.

Berätta om behandlingen.

Caroline rekomenderar en håranalys för att ta reda på vilka produkter som är rätt för ditt hår.

–?Kérastaseritualer görs endast på utvalda salonger där frisören fått särskild utbildning. Först undersöker vi om hårbotten är irriterad, fet eller mjällig, samt känner på kvalitén och testar elasticiteten. Då kan vi se om håret är nedsatt i spänsten eller bara torrt.

–?En hårbadsmassage med utvalt hårbad utförs och därefter appliceras en lämplig kur för hårbotten och hår som får verka under en massage som stimulerar musklerna, blodcirkulationen, lymfkörtlarna och nerverna. Avslutningsvis utförs en avslappnande massage på nacke och axlar. Behandlingen tar sammanlagt ungefär en timme.

Vilka resultat kan man räkna med?

På salongen där Caroline jobbar kan man få sitt hår undersökt i detalj.

–?Ingenting varar för evigt. Du måste hela tiden underhålla ditt hår med passande produkter. Följer du upp med de rekommenderade produkterna hemma, kan du räkna med att håret sakta men säkert blir bättre.

Hur ska man ta hand om sin kalufs nu under vintern?

–?Under vintern är det extra viktigt att återfukta och skydda håret. Klimatet är kallare och torrare vilket gör hårbotten och håret väldigt torrt. Gör inpackning var fjärde tvätt och skydda håret dagligen med vårdande stylingprodukter.

Vilka frisyrtrender ser du till våren?

–?Generellt ser jag kortare frisyrer, allt ifrån olika typer av page till riktigt kortkort. Mycket korta nackar som gärna får snaggas.

I vår blir luggen ännu kortare, nästan "pinup-lik", enligt Caroline. Här ser vi Keria Knightely i kort lugg.

–?Luggen håller i sig men även den blir kortare, nästan lite ”pinup-lik”. Hårfärgerna blir ljusare igen och går i sand, nougat, guld och ask. Gärna flera toner i håret men då ton i ton. Inga starka kontraster i färgerna i vår.

Vilken kändis har snyggast hår enligt dig?

–?Marcia Cross och Jennifer Aniston. Ett snyggt hår för mig är hellre välskött än ”trendigt”. Marcia och Jennifer har alltid välklippt, blankt och fräscht hår. De har båda mycket snygga hårfärger som gör helheten i en frisyr.

Sex sköna frisyfixare

Från övre vänstra hörnet: Anti frizz serum, 250 kronor, Goldwell. ”Gold heat”, 149 kronor, Matrix, Skyddar mot värme. ”Osis”, 179 kronor, Schwarzkopf. Fixar volym. Ansiktsmask för håret, 239 kronor, Kms. Inpackning, ”oléo-curl”, 239 kronor, Kérastase. Shade memory, 139 kronor/st, Matrix. Välj produkt efter hårfärg.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln